Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Misiune și filantropie în Protopopiatul Tinca în Postului Nașterii Domnului

Misiune și filantropie în Protopopiatul Tinca în Postului Nașterii Domnului

Șaptesprezece preoți din Protopopiatul Tinca, constituiți într-un grup coral și coordonați de părintele protopop Vasile Popa, au demarat o serie de acțiuni și activități filantropice în cadrul protopopiatului și nu numai, pe tot parcursul Postului Nașterii Domnului din acest an. Astfel, în urma mai multor repetiții susținute, preoții au pregătit un frumos repertoriu coral de colinde, pe care l-au prezentat în fața multor credincioși, cu prilejul mai multor acțiuni desfășurate pe tot parcursul Postului Crăciunului.

Duminică, 16 decembrie 2018, preoții au vizitat și au colindat credincioșii Parohiei Gepiu, când la finalul Sfintei Liturghii, au susținut un frumos concert de colinde și o serie de cântece patriotice, aducând bucuria Nașterii Domnului în sufletele celor prezenți, dar și marcând în mod solemn Centenarul Marii Uniri. Astfel, preoții au amintit prin cântec tuturor celor prezenți eroismul și jertfa înaintașilor de peste veacuri, fără de care Marea Unire nu ar fi fost posibilă. De altfel, în cadrul Sfintei Liturghii, au fost pomeniți toți eroii și luptătorii satului Gepiu, căzuți în cele două războaie mondiale.

Luni, 17 decembrie 2018, corul preoțesc i-a colindat pe cei 40 de bolnavi, îngrijiți la Centrul de reabilitare și recuperare a persoanelor cu handicap Râpa, oferindu-le acestora, pe lângă frumoasele colinde, alimente, fructe proaspete și cărți de rugăciuni. Tot în aceiași zi, preoții au avut bucuria de a fi invitați și de a participa la concertul de colinde „Colindul, Evanghelia nescrisă a Neamului Românesc”, organizat de Consiliul local al orașului Ștei, Casa de cultură „Miron Pompiliu” Ștei, Parohia Ștei, Parohia Șuștiu și Primăria Lunca. În cadrul concertului de colinde, desfășurat pe scena Casei de cultură „Miron Pompiliu” din Ștei, corul preoțesc, alături de alte grupuri corale, au cântat o serie de colinde și de cântece patriotice.

Joi, 20 decembrie 2018, a fost vizitat azilul de îngrijire a persoanelor vârstnice, ce se află în localitatea Livada de Bihor. Toți cei îngrijiți aici au fost colindați de preoți și au primit din partea Protopopiatului Tinca alimente, fructe proaspete și cărți de rugăciuni. Ziua s-a încheiat cu o frumoasă și emoționantă activitate, desfășurată la Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea, unde preoții, însoțiți de Moș Crăciun, întruchipat magistral de îndrăgitul actor al Teatrului „Regina Maria” din Oradea, Șerban Borda, au vizitat și i-au colindat pe cei peste 350 de bolnavi, internați pe toate secțiile spitalului (pediatrie, interne, dializă, chirurgie, oncologie, etc.). Astfel, peste 100 de copii și 250 de adulți, alături de personalul spitalului, au primit, pe lângă frumoasele colinde cântate de corul preoților și foarte multe daruri constând în alimente, dulciuri, fructe proaspete și cărți de rugăciuni pentru bolnavi, din partea Protopopiatului Tinca. Astfel, bucuria și căldura colindelor a pătruns în sufletele tuturor celor internați în spital și aflați în suferințe.

Din corul preoților din Protopopiatul Tinca, fac parte: parintele Paul Taloi - Parohia Dumbrăvița Mică, părintele Adrian Florin Arvai – Parohia Chișirid; Pr. Nicolae Muntean – Parohia Bicăcel; Pr. Mihai Vasile Plaștin – Parohia Boiu; Pr. Radu Petru Crișan – Parohia Călacea; Pr. Vasile Marius Dobra (dirijor) – Parohia Căpâlna; Pr. Emilian Antoniu Sala – Parohia Cărăndeni; Pr. Cătălin Ionuț Arvai – Parohia Cărănzel; Pr. Cristinel Viorel Bulzan – Parohia Cărăsău; Pr. Cristian Daniel Hârca – Parohia Gepiu Colonie; Pr. Nicolae Eugen Letea – Parohia Hodișel; Pr. Andrei Ionuț Laza – Parohia Holod; Pr. Alin Dorin Iancu – Parohia Cociuba Mare; Pr. Aurel Ionel Iuonoi – Parohia Miheleu; Pr. Cristian Doru Avram – Parohia Râpa; Pr. Ioan Mihael Trip – Parohia Ursad și Pr. Călin Ovidiu Popa – Parohia Gepiu.