Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / O nouă promoție de absolvenți ai Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

O nouă promoție de absolvenți ai Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

A cincea promoție de absolvenți ai Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea și-a încheiat, vineri, 30 mai 2014, cursurile într-un mod festiv.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, programul dedicat acestui eveniment a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii în Paraclisul „Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana” din clădirea istorică a vechii Academii de Teologie Ortodoxă din Oradea, de pe str. Republicii, nr.48. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de părinții profesori care predau la această instituție de învățământ teologic preuniversitar, iar răspunsurile de la strană au fost date de către absolvenții promoției 2010-2014.

Alături de absolvenți, la Sfânta Liturghie au participat părinții și invitații acestora, precum și ceilalți colegi din clasele mai mici, împreună cu cadrele didactice. La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Profesor Radu Rus, consilier pentru învăţământ şi activităţi cu tineretul al Episcopiei Oradiei şi directorul Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, a evidențiat importanța Sfintei Liturghii, înțeleasă și adusă de către părinții profesori împreună cu absolvenții, ca jerfă de mulțumire și de recunoștință pentru binefacerile primite de la Dumnezeu, pe parcursul anilor de liceu.

Pentru absolvenți și pentru părinții acestora, programul a continuat în sala de clasă, unde s-a desfășurat ultima oră de diriginție, în cadrul căreia s-a strigat pentru ultima dată catalogul și s-au depănat împreună amintiri și momente frumoase petrecute împreună timp de patru ani.

La auzul ultimului sunet de clopoțel, absolvenții s-au îndreptat spre sala festivă, cântând tradiționalul imn „Gaudeamus igitur”, unde au fost întâmpinați de către colegii din clasele mai mici, împreună cu cadrele didactice și alți invitați, și unde, după intonarea imnului național, s-a săvârșit o slujbă de Te-Deum.

Părintele Profesor Radu Rus, directorul Liceului, a deschis seria cuvântărilor și a transmis cuvânt de binecuvântare și de prețuire din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, pentru absolvenți și pentru dascălii care i-au călăuzit.

În continuare, a luat cuvântul Doamna Claudia Timofte, Director al Cancelariei Prefectului Județului Bihor, care a transmis aprecierea Pomnului Prefect Claudiu Pop pentru absolvenții și pentru profesorii lor, subliniind faptul că este o onoare și o bucurie să fiinţeze și să funcționeze în urbea Oradiei o școală ortodoxă, cu rezultate remarcabile.

Din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Doamna Inspector Elisaveta Roșu i-a felicitat pe învățăceii ocrotitorului spiritual al școlii, Episcopul Roman Ciorogariu al Oradiei și i-a îndemnat să se mențină la înălțimea statutului la care obligă absolvirea unei școli cu profil teologic. De asemenea, Părintele Prof. Florin Negruțiu, Inspector pentru Religie, a adresat cuvinte de apreciere absolvenților și a scos în evidență numeroasele şi frumoasele rezultate ale elevilor, care au reprezentat în mod onorant această școală la olimpiade și la alte concursuri locale și naționale.

Șeful de promoție, absolventul Cristian Porțan a adresat un cuvânt de mulțumire și de apreciere Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, și a dascălilor, subliniind transformările și experiențele pozitive prin care au trecut absolvenții pe parcursul anilor de liceu.

A urmat momentul predării tradiționalei chei a succesului de către absolvenți, colegilor din clasa a XI-a, după care reprezentantul clasei a XI-a, elevul Cristian Nistor a susținut un cuvânt prin care le-a mulțumit colegilor mai mari pentru ajutorul și experiența împărtășită împreună, urându-le succes mai departe la examenele care îi așteaptă.

Ca în fiecare an, Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei a oferit, cu multă generozitate, nouă premii speciale pentru absolvenții care s-au remarcat pe tot parcursul anilor de liceu, în diferite domenii de activitate și de studiu.

Astfel, Premiul „Pr. Prof. Dumitru Stăniloae”, pentru cel mai bun rezultat la învățătură pe tot parcursul anilor de studiu, i-a revenit șefului de promoție Cristian Porțan, în timp ce Premiul „Episcop Dr. Nicolae Popovici”, pentru conduită morală ireproșabilă, i-a fost acordat absolventului Narcis Hulban. Pentru participare și implicare activă în viața liturgică, absolventul Mădălin Mînz a primit Premiul „Episcop Dr. Vasile Coman”, iar Cristian Porțan a mai primit încă un premiu, „Episcop Dr. Andrei Magier”, pentru Dogmatică și Studii biblice. Absolventului Nicolae Borodan i-a revenit Premiul „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare”, pentru Patrologie, iar Bogdan Fechete a primit Premiul „Episcop Roman Ciorogariu”, pentru rezultate deosebite la disciplina Istorie bisericească. Premiul „Diacon Nicolae Firu”, pentru Muzică bisericească, a fost acordat absolventului Nicolae Curta, iar pentru implicare în activități culturale, Marcel Filip a primit Premiul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Ultimul premiu, „Sfântul Arhidiacon Ștefan” i-a revenit absoventului Bogdan Banc, pentru implicare în activități filantropice.

Premiile acordate au constat în cărți cu conținut teologic, apărute la Editura Basilica a Patriarhiei Române și la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă.

La final, a avut loc premierea absolvenților, care s-au remarcat prin rezultate deosebite la învățătură și purtare pe parcursul clasei a XII-a. Și aceștia au primit cărți cu conținut teologic oferite, de asemenea, de către Preasfințitul Părinte Sofronie.

Promoția 2010-2014 este a cincea promoție de absolvenți ai Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, școală care a luat ființă în anul 2007, la inițiativa şi cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei. Promoția din acest an este a doua promoție care s-a bucurat de privilegiul de a absolvi cursurile de învățământ în clădirea istorică a vechii Academii de Teologie Ortodoxă din Oradea.