Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Omagiu satului românesc și femeii din mediul rural la Vadu Crișului

Omagiu satului românesc și femeii din mediul rural la Vadu Crișului

Duminică, 13 octombrie a.c., după Sfânta Liturghie arhierească săvârșită de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei în biserica parohială din Vadu Crișului, unde păstorește Părintele Sorin Mititean, în Casa de cultură din localitate s-a desfășurat un eveniment cultural-omagial dedicat satului românesc, preoților, învățătorilor și primarilor gospodari, organizat de Parohia Ortodoxă Vadu Crișului, Primăria Vadu Crișului, Colegiul Tehnic nr. 1 din Vadu Crișului și Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei. Cu acest prilej a fost aniversată și Ziua internațională a femeii din mediul rural.

Manifestarea a debutat cu vernisarea unei expoziții de factură etnografică și populară ce a adus în atenția celor interesați obiecte din ceramică alba, specifică zonei, icoane pictate pe sticlă de elevi din sat, sub îndrumarea profesorilor Adrian Bradea și Marius Șchiop, precum și piese vestimentare reprezentând port poular tradițional din zona Văii Crișului.

A urmat prezentarea unui istoric al comunei și a realizărilor din ultimii treizeci de ani, de către Doamna Prof. Maria Mălai. A fost expus un referat de către Doamna Prof. Florina Mititean-Vandici despre misiunea dascălului și a preotului în satul românesc. Apoi, Domnul Florin Mălai, directorul Liceului Tehnic nr. 1 din Vadu Crișului a vorbit despre școala din localitate și devenirea acesteia de-a lungul vremii. Domnul Dorel Cosma, primarul comunei Vadu Crișului a dus în atenție problemele primarilor din ziua de azi.

În cadrul evenimentului, Parohia Vadu Crișului, prin Părintele paroh Sorin Mititean, a oferit peste 100 diplome de excelență tuturor dascălilor de la Colegiul Tehnic nr. 1 din Vadu Crișului. Diplome au fost înmânate și celor patru primari care au condus comuna în ultimii cincizeci de ani, dar și viceprimarilor și secretarilor primăriei.

Manifestarea a fost presărată cu momente artistice oferite de Ansamblul „Moșuțu” de la Colegiul Tehnic nr. 1, dansuri moderne prezentate de copii și tineri elevi, cântece și poezii interpretate de teologul Alexandru Mihai Carțiș și Teodora Șandru. La final a fost organizat un Concurs al femeilor gospodine „Coșul Toamnei”, câștigătoarele fiind premiate de Doamna Viorica Cherteș, președinte a Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (AFOREO).

În încheierea zilei dedicate satului românesc, preoților, profesorilor și primarilor gospodari, dar și femeilor din mediul rural, toți participanții au fost invitați să guste și din preparatele culinare tradiționale pregătite de către organizatori.