Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Patriarhii Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu comemorați în Protopopiatul Oradea

Patriarhii Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu comemorați în Protopopiatul Oradea

Vrednicii de pomenire Patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu, au fost comemorați în mod special luni, 23 septembrie 2019 în cadrul Conferinţei preoţești semestriale de toamnă a preoţilor din Protopopiatul Oradea.

Prezidată de Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, conferința a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum, oficiată de un sobor de preoți în biserica cu hramurile Duminica Sfinţilor Români, Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul și Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul din Sânmartin-ANL. Au urmat, în același sfânt lăcaș, lucrările conferinței.

Preacucernicul Părinte Lect. Univ. Dr. Ionel Chira, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea, a prezentat referatul cu titlul „Personalitatea remarcabilă a Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și tradiția seculară a traducerilor de cărți bisericești”, reliefând viața, activitatea și slujirea pilduitoare a celor doi patriarhi români comemorați, precum și chipuri de clerici, monahi și mireni, traducători de cărți bisericești.

Părintele Aurel Simion Goga, Protopopopul Oradiei, Peştişului şi Aleşdului, a arătat, în cuvântul rostit, a evidențiat contribuţia Patriarhilor Nicodim și Iustin la dezvoltarea teologiei ortodoxe româneşti şi a culturii naţionale. Părintele protopop a adresat mulțumiri Chiriarhului Oradiei pentru dragostea și purtarea de grijă pe care o arată necontenit față de preoțimea din Protopopiatul Oradea.

Preasfinţitul Părinte Sofronie al Oradiei a rostit un cuvânt de binecuvântare pentru întreaga preoţime prezentă, preoţi parohi și coslujitori, preoţi misionari şi de caritate din cadrul Protopopiatului Oradea, felicitând pe Părintele Lect. Univ. Dr. Ionel Chira pentru referatul prezentat și exprimându-şi bucuria întâlnirii cu întreg clerul Protopopiatului Oradea în acest an special în care sunt comemorați, la nivelul Patriarhiei Române, vrednicii de pomenire Patriarhi ai României, Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu, precum și traducătorii de cărți bisericești.

Preasfinția Sa a adresat îndemn părintesc către întregul cler al Protopopiatului Oradea de a continua și a intensifica misiunea pastorală, dar și de a spori activitățile culturale, catehetice, educaționale și filantropice din parohii, spre slava lui Dumnezeu și mântuirea credincioșilor.

Conferinţele preoţeşti semestriale de toamnă vor continua în zilele următoare şi în celelalte protopopiate din Eparhia Oradiei.