Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Poetul nepereche aniversat la Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu"

Poetul nepereche aniversat la Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu"

În fiecare an, ziua de 15 ianuarie, devine un prilej de desfătare spirituală căci pentru noi, românii, fiecare început de an, stă sub semnul Luceafărului poeziei românești, anul acesta împlinindu-se 163 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu.

Cu acest prilej, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, elevii Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, îndrumați de profesorii de la catedra de limba română și limbi moderne, au pregătit un program cultural-artistic, dedicat momentului aniversar.

Desfăşurat în sala festivă a liceului, programul a început cu o prezentare powerpoint, realizată de elevii clasei a XII-a B, care a creionat biografia marelui poet. A urmat un moment special, intitulat „Eminescu și matematica”, pregătit de doamna profesoară Georgeta Sadoveanu, care a evidențiat prezența unor funcții matematice în versurile eminesciene.

În continuare, mai mulţi elevi au avut recitări de poezii şi momente muzicale pe versuri ale marelui poet. Un moment deosebit a fost prezentat de către elevii Alexandru Carțiș și Marian Negruț, din clasa a XII-a A, care au realizat un interviu imaginar între Mihai Eminescu și un jurnalist de la revista „Convorbiri literare”, interviu care a scos în evidență principalele teme ale operei eminesciene, redate prin fragmente din versurile poetului.

Existența unui popor și a unei țări este marcată de aniversarea celor mai importante evenimente. Eminescu rămâne cel mai măreț dintre fiii acestui popor, iar aniversarea sa, an de an, este un prilej de anamneză, atât spirituală, cât și culturală.

Noi, „epigonii”, încercăm să ne aducem aminte de el, când „vreme trece, vreme vine” și să Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că ni l-a dăruit.