Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Pogorârea Duhului Sfânt la Catedrala nouă din Oradea

Pogorârea Duhului Sfânt la Catedrala nouă din Oradea

În sfânta şi mărita zi de praznic a Cincizecimii, Duminică, 23 iunie 2013, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi orădeni.

A fost pentru al doilea an consecutiv când praznicul Pogorârii Duhului Sfânt a fost întâmpinat în catedrala propriu-zisă, după inaugurarea spaţiului liturgic deosebit de generos al noii Catedralei Episcopale din Oradea, la hramul principal al acesteia, Învierea Domnului, din anul 2012.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul „Sfântul Niceta de Remesiana” al catedralei.

În cadrul slujbei, tânărul absolvent de Teologie Ortodoxă Ioan Lucian Moldovan a fost hirotonit diacon pe seama bisericii cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul” din parohia Dicăneşti, Protopopiatul Oradea.

Sfânta şi dumnezeiasca Liturghie a fost urmată de slujba specială a Vecerniei, numită şi a plecării genunchilor, în timpul căreia s-au citit şapte rugăciuni în genunchi, în numele multitudinii darurilor Sfântului Duh. În timpul acestei slujbe emoţionante şi impresionante, s-au invocat stăruitor cele Trei Persoane ale Preasfintei Treimi, pentru iertarea păcatelor noastre cât şi pentru iertarea păcatelor strămoşilor şi moşilor noştri, a înaintaşilor noştri.

La final, credincioşii prezenţi au primit spice de grâu binecuvântate.