Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Pogorârea Duhului Sfânt prăznuită la Catedrala Episcopală din Oradea

Pogorârea Duhului Sfânt prăznuită la Catedrala Episcopală din Oradea

Pr. Cristian Rus

 

În sfânta şi mărita zi de praznic a Pogorârii Duhului Sfânt, Cincizecimea sau Rusaliile, Duminică, 16 iunie 2019, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească unită cu slujba Vecerniei la Catedrala EpiscopalăÎnvierea Domnului şi Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi din urbea de pe malurile Crişului Repede, mulţi dintre aceştia fiind îmbrăcaţi în frumoase costume populare tradiţionale româneşti.

Răspunsurile liturgice au fost date un grup de studenți teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, Chiriarhul Oradiei a subliniat principalele semnificaţii duhovniceşti ale marelui praznic al Pogorârii Sfântului Duh:

„Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt, ziua Cincizecimii, praznicul Rusaliilor, este sărbătoarea nașterii Sfintei Biserici. Duhul Sfânt este prezent de la facerea lumii, pentru că toate Tatăl le-a făcut prin Fiul și Duhul Sfânt, căci despre Duhul Se spune în primele pagini ale Sfintei Scripturi că Se purta pe deasupra apelor. La stejarul din Mamvri, înaintea lui Avraam și a Sarei a venit Dumnezeu în chipul a trei Îngeri, arătarea lui Dumnezeu sau Preasfânta Treime, Tatăl și Fiul și Duhul Sfânt, care este și icoana canonică a Sfintei Treimi.”

„Pe Tatăl nu putem să Îl cunoaștem decât prin Fiul, Care este Chipul Ipostasului Tatălui. Duhul Sfânt, iarăși, Duh fiind, nevăzut, dar persoană a Preasfintei Treimi, Se arată în mod special în istoria mântuirii. Întâi ca Înger la stejarul din Mamvri, la fel ca și Tatăl și Fiul. Se arată apoi sub formă de porumbel la Botezul Domnului, iar la sărbătoarea Cincizecimii coboară în chip de limbi ca de foc peste Ucenicii Domnului.”

„Prin venirea Sfântului Duh și întemeierea Bisericii începe lucrarea Duhului Sfânt în Sfânta Biserică, lucrare prin care râuri de apă vie, cum a proorocit Domnul Hristos, vor curge din tot cel care crede, care este și rămâne în comuniune cu Dumnezeu, iar apele vii ce curg din inima celui credincios și rugător sunt efectele benefice ale rugăciunii și darurile Duhului Sfânt. Astfel, tot ceea ce se săvârșește în Biserică se săvârșește prin lucrarea harului Duhului Sfânt, Care Îl face pe Hristos Domnul prezent în viața Bisericii și în viața de zi cu zi a creștinului.”

În cadrul slujbei, Ierarhul a hirotonit în treapta preoției pe diaconul Gheorghe Constantin Laza, ca preot misionar la Protopopiatul Oradea, îmbisericit pe seama bisericii cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae din Parohia Sânnicolau Român, Protopopiatul Oradea, iar pe teologul Bogdan Tudor Dragoș întru diacon misionar la Protopopiatul Oradea, îmbisericit pe seama bisericii cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Parohia Haieu, Protopopiatul Oradea. Noul preot hirotonit a primit și hirotesia întru duhovnic.

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost urmată de slujba specială a Vecerniei, numită şi a „plecării genunchilor” sau Vecernia Rusaliilor, în timpul căreia s-au citit şapte rugăciuni, în genunchi, în numele multitudinii darurilor Sfântului Duh.

La final, toţi credincioşii prezenţi au primit spice de grâu și ramuri de tei binecuvântate și sfințite.