Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Praznicul Botezului Domnului la noua Catedrală Episcopală din Oradea

Praznicul Botezului Domnului la noua Catedrală Episcopală din Oradea

Pr. Cristian Rus

 

          La praznicul Bobotezei, Dumnezeiasca Arătare, luni, 6 ianuarie 2020, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească şi Slujba Agheasmei celei Mari la Catedrala Episcopală Învierea Domnului din Oradea, în sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi.

          Mii de credincioşi orădeni au luat parte la sfintele slujbe din această zi în spaţiul deosebit de generos al noii Catedrale Episcopale din Oradea. Răspunsurile liturgice au fost date de către elevi și studenți de la școlile teologice din Episcopia Oradiei.

          În cuvântul de învăţătură rostit după citirea pericopei evanghelice rânduite, Preasfinţitul Părinte Episcop Sofronie a reliefat importanța praznicului Bobotezei, prin arătarea Preasfintei Treimi. Ierarhul a subliniat legătura dintre Botezul Domnului, moartea pe Cruce și Învierea Sa din morți, și Taina Sfântului Botez din Sfânta Biserică:

„Iubirea lui Dumnezeu pentru noi, oamenii, L-a făcut pe Tatăl să Îl trimită în lume pe Fiul, în Duhul Sfânt, iar Fiul S-a făcut Om, pentru noi, oamenii, și pentru a noastră mântuire. El ne cheamă pe toți la mântuire, ne cheamă să ne naștem din nou, din apă și din Duh, prin Taina Sfântului Botez, și să călătorim spre veșnicie împreună cu El, pentru El, și cu El să rămânem, în vecii vecilor. Acest act de dragoste supremă a lui Dumnezeu față de noi, oamenii, este, prin excelență, manifestarea iubirii nespuse a lui Dumnezeu față de toți oamenii.”

„Fiul Cel Veșnic al lui Dumnezeu vine în lume să moară pentru noi, ca să omoare moartea noastră, moștenită prin căderea părintelui nostru Adam, prin Învierea Sa din morți. Aceasta este taina mântuirii noastre pe care Dumnezeu a lucrat-o și care ni se descoperă încă din sfânta și frumoasa sărbătoare de astăzi a Botezului Domnului.”

„Icoana canonică a praznicului Botezului Domnului, pictată după rigorile artei ortodoxe, ni-L arată pe Domnul Iisus Hristos primind botezul în apele Iordanului de la Sfântul Ioan, Iordanul depășind capul Mântuitorului Hristos, așa încât El este figurat ca fiind într-un mormânt lichid, o prefigurare a mormântului din piatră în care avea să fie pus trupul Domnului, din care, însă, avea să învieze. Așa se face că, la ieșirea din apa Iordanului, are loc o revelație pe care Sfântul Ioan Proorocul, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului, o primește, anume descoperirea Preasfintei Treimi.”

„La Botezul Domnului, Preasfânta Treime S-a descoperit, căci Fiul Se botează în Iordan, Duhul Sfânt Se coboară peste El în chip de porumbel, iar glasul Părintelui ceresc mărturisește: «Acesta este Fiul Meu cel iubit întru Care am binevoit». Așadar, Dumnezeu ni Se descoperă ca fiind Unul în Ființa Sa și Întreit în Persoane, Tatăl și Fiul și Duhul Sfânt.”

După Rugăciunea Amvonului din cadrul Sfintei Liturghii, Întâistătătorul Eparhiei Oradiei a oficiat Sfinţirea cea Mare a Apei, Agheasma Mare, ce a devenit sfântă şi sfinţitoare, aducătoare de multă binecuvântare, de sănătatea sufletească şi trupească, pentru toţi cei care o iau cu credinţă.

La final, Chiriarhul Oradiei i-a stropit cu apa proaspăt sfințită pe credincioși și toţi cei prezenţi au gustat, după rânduială, şi au luat la casele lor Agheasmă Mare. Pentru acest praznic au fost pregătite la noua Catedrală Episcoplă din Oradea 12 vase mari, cu o capacitate totală de șase mii de litri.