Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Praznicul Învierii Domnului în metropola de pe malurile Crişului Repede

Praznicul Învierii Domnului în metropola de pe malurile Crişului Repede

Praznicul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos din Anului Domnului 2013 a găsit Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea înveşmântată în frumoasă haină de sărbătoare, cu prilejul hramului somptuosului locaş de închinare, noua catedrală episcopală a Eparhiei Oradiei.

A fost un moment de aleasă bucurie duhovnicească pentru Chiriarhul Oradiei, dar şi pentru clerul şi dreptcredincioşii creştini din întreaga Eparhie, fiind pentru a doua oară când s-a săvârşit Slujba Învierii în catedrala propriu-zisă, după ce anul trecut, în 2012, la marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos au fost săvârşite primele sfinte slujbe în noua catedrală episcopală.

Aproximativ 3.000 de credincioşi orădeni au luat parte în acest an la Utrenia Învierii, oficiată de Preasfinţitul Părinte Sofronie în catedrala propriu-zisă, în sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, urmată de Sfânta Liturghie arhierească, săvârşită în paraclisul de la demisolul catedralei, cu hramurile „Sfinţii Ierarhi Nicolae, Spiridon şi Nectarie”.

Un moment de mare binecuvântare pentru clerul şi credincioşii catedralei, dar şi pentru întreaga Episcopie a Oradiei, l-a constituit prezenţa, şi în acest an, la noua catedrală episcopală, a luminii sfinte de la Ierusalim.

La finalul Sfintei Liturghii, Ierarhul a citit rugăciunile de binecuvântare a ouălor, brânzei şi cărnurilor, şi a rostit un cuvânt festiv în care şi-a exprimat bucuria pentru acest praznic sfânt şi binecuvântat.

În a doua zi a Sfintelor Paşti, 6 mai 2013, Preasfinţitul Părinte Sofronie a săvârşit Sfânta Liturghie la Paraclisul Episcopal cu hramul „Învierea Domnului”, capela Haşaş, din cimitirul municipal „Rulikovsky” din Oradea. Biserica, ridicată în perioada interbelică, între anii 1938-1940, de către ctitorul Dr. Alexandru Haşaş, în memoria răposatei sale soţii, Irina Haşaş, în cimitirul municipal din Oradea, spre a servi drept capelă de cimitir, are o pictură deosebit de valoroasă, realizată de către renumitul pictor Corneliu Baba. A fost cea dintâi biserică de cimitir zidită în Transilvania după Marea Unire.

După şapte decenii în care bisericuţa ortodoxă din incinta cimitirului municipal din Oradea, ca şi alte lăcaşuri de cult din oraş, a fost nevoită să îşi întrerupă rostul liturgic, devenind doar un spaţiu de depozitare a sicrielor celor adormiţi şi loc de prohodire, părăsită şi neîngrijită, prin grija Preasfinţitului Părinte Sofronie, biserica a devenit, în anul 2009, paraclis episcopal, fiind declarată monument istoric, intrând, din nou, în circuitul liturgic.

În a treia zi a Sfintelor Paşti, Chiriarhul Oradiei a liturghisit în Paraclisul Episcopal „Sfinţii Ierarhi Ilie Iorest, Sava Brancovici şi Simion Ştefan” de la Centrul Eparhial.