Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Preasfințitul Părinte Sofronie a sfințit casa de tip familial din parohia Paleu

Preasfințitul Părinte Sofronie a sfințit casa de tip familial din parohia Paleu

În joia din săptămâna a patra din Sfântul și Marele Post al Pătimirilor Domnului Hristos, pusă sub binecuvântarea Sfintei și de viață făcătoarei Cruci, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârșit slujba de sfințire a noului așezământ social din parohia Paleu, protopopiatul Oradea, dimpreună cu membri ai Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Oradiei și a celor care s-au ostenit la ridicarea casei. Rugăciunile s-au înălțat pentru a invoca binecuvântarea lui Dumnezeu asupra acestui frumos așezământ și a tuturor celor care vor locui în el.

Așezământul social, ce s-a finalizat în mai puțin de doi ani, după ce la 9 octombrie 2019 Chiriarhul Oradiei a sfințit și binecuvântat locul rezervat zidirii, se află la umbra bisericii parohiale Sfânta Mare Muceniţă Anastasia și Sfântul Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului din localitatea Paleu. Este cea dintâi casă de tip familial binecuvântată de Ierarhul Oradiei din cadrul proiectului de dezinstituționalizarea copiilor aflați în sistemul de protecție a copilului prin închiderea Centrului de Plasament nr. 2 din Oradea. Aici, la Paleu, vor locui doisprezece din cei șaizeci de copii și tineri ai Centrului de Plasament.

La sfârșitul sfintei slujbe, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt prin care și-a manifestat aprecierea și prețuirea pe care o are față de toți cei care s-au ostenit în ridicarea căminului social, o frumoasă, caldă și elegantă casă, felicitându-i pe Părintele consilier Laurențiu Lazăr pentru coordonarea pilduitoare și pe Părintele paroh Cosmin Popa pentru munca depusă alături de familia sa și credincioșii enoriei Paleu în folosul celor sărmani și lipsiți. De asemenea, Chiriarhul locului a oferit acestei case un dar, o frumoasă icoană ferecată în argint a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Pantanassa, ca să fie mângâiere, ajutor, acoperământ și apărare tuturor celor care vor locui aici.În cele ce au urmat, toți participanții la evenimentul sfințitor s-au deplasat în biserica parohială pentru un moment de rugăciune și închinare.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Asociația Filantropia Oradea a Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei printr-un protocol de colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor (DGASPC) și prin coordonarea Părintelui Laurențiu Lazăr, consilier eparhial al sectorului social-filantropic și președintele Asociației Filantropia Oradea, membră a Federației Filantropia a Patriarhiei Române, s-a demarat proiectul Aripi de îngerprin intermediul căruia se vor construi cinci case, cămine familiale, a câte 150.000 de euro, fiecare. Aici, copiii orfani și abandonați vor fi îngrijiți cu scopul de a preveni marginalizarea socială (abandon școlar, cerșetorie, vagabondaj, dependență de sprijinul comunitar, delicvență juvenilă, prostituție, etc.) și de a-i sprijini în dezvoltarea spirituală, psiho-emoțională și integrarea lor socială cât mai armonioasă. Totodată, se vor achiziționa cinci microbuze care vor asigura transportul copiilor, un efort material ce însumează 50.000 de euro. Primul din aceste așezăminte sociale este cel sfințit astăzi de Ierarhul Oradiei, în proximitatea Oradiei, satul Paleu.

Căminul familial dat în grija parohiei Paleu este construit prin suportul financiar major al fundației Homes and Hopes for children (HHC) și prin purtarea de grijă a Părintelui paroh Vasile Cosmin Popa și a bunilor credincioși care au donat pentru ca acest vis să devină aievea. Parohia Paleu a pus la dispoziția acestui proiect social-filantropic spațiul de 1000 mp, reușind să se construiască o casă cu patru camere a câte trei paturi, o cameră de zi, o bucătărie, trei băi și o cămară.

Este vrednic de menționat și cealaltă lucrare cu caracter social-filantropic întreprinsă de parohia Paleu, a Centrului de îngrijire pentru persoane vârstnice, care, de asemenea, se va edifica în vecinătatea frumoasei biserici parohiale, replică a bisericii Mănăstirii Agapia, unul dintre cele mai noi lăcașuri de cult din cuprinsul Eparhiei noastre.

Cei ce doresc să-și materializeze solidaritatea față de proiectul Aripi de înger al Asociației Filantropia Oradea, care oferă copiilor defavorizați șansa de a trăi o viață cât mai bună și liniștită, pot accesahttps://www.filantropiaoradea.ro/programe/programul-de-sprijinire-a-copilului-si-familiei/aripi-de-inger/aripi-de-inger, unde, prin diferite modalități, pot să contribuie la construirea cât mai curând a caselor.

Andi Constantin Bacter