Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Premierea concursului național catehetic: „Biserica – familia românilor de pretutindeni” În Protopopiatul Tinca

Premierea concursului național catehetic: „Biserica – familia românilor de pretutindeni” În Protopopiatul Tinca

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în ziua de joi, 22 aprilie 2021, în biserica parohială cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din Tinca, avut loc premierea câştigătorilor, la nivelul protopopiatului, a Concursului naţional catehetic „Biserica- familia românilor de pretutindeni”, în prezenţa copiilor participanţi și a preoţilor şi profesorilor care i-au coordonat.

Concursul este organizat, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, în perioada 21 decembrie 2020 – 22 august 2021, numărându-se între manifestările cultural-educaționale organizate cu prilejul Anului omagial al pastorației românilor din afara României.

Concursul se adresează copiilor participanţi la grupele catehetice din parohiile înscrise în Programul Național „Hristos împărtășit copiilor”, preoţilor coordonatori de grup catehetic, profesorilor de religie și tuturorcelor care contribuie la sădirea cuvântului lui Dumnezeu în inima copiilor și îşi propune să îi ajute pe participanți să îşi descopere, prin activităţi de creaţie, noi aptitudini şi să îşi formeze anumite deprinderi, să promoveze practici noi privind învăţarea şi să realizeze schimbul de experienţă între familiile ce s-au mutat în afara granițelor țării.

În deschiderea evenimentului, la care au fost prezenți elevii și coordonatorii locurilor fruntașe,toți cei prezenți au rostit împreună rugăciunile începătoare, după care, Preacucernicul Părinte Călin Ovidiu Popa, protopop al Protopopiatului Tinca, a rostit o rugăciune de mulțumire pentru darurile și binefacerile revărsate asupra tuturor tinerilor implicați. A urmat un cuvânt de bun venit și de felicitare pentru toți preoții, profesorii, părinții și copiii implicați în acest concurs. De asemenea, a transmis un cuvânt de recunoștință Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, pentru binecuvântarea de a se implementa acest concurs și în Eparhia Oradiei, pentru tot efortul depus în vederea bunei organizări a acestuia, dar și pentru inițiativa de a organiza activități ce vin în ajutorarea familiilor mutate în diaspora.

În continuare, Preacucernicul Părinte Protopop, Călin Ovidiu Popa, a rostit un cuvânt de felicitare și de binecuvântare din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei pentru toți preoții, profesorii și tinerii din Protopopiatul Tinca implicați în acest concurs.

Încelece au urmat, preacucernicul părinte Andrei Ionuț Laza, secretar administrativ al Protopopiatului Tinca, a făcut o scurtă prezentare a conceptului acestui concurs și a arătat că în cadrul acestuia s-au înscris 13 parohii, însumând un număr de 142 de copii. De asemenea, a prezentat comisia de jurizare a portofoliilor formată din: preacucernicul părinte secretar Andrei Ionuț Laza, responsabil cu activitatea social – filantropică în protopopiatul Tinca, preacucernicul părinte Cristian Doru Avram, responsabil pentru cateheză parohială în cadrul Protopopiatului Tinca și doamna Marioara Balogh, profesor de religie.

Evaluarea și jurizarea la nivelul ProtopopiatuluiTinca a avut loc în data de 23 martie 2021, la sediul protopiatului. În urma jurizării, a fost declarat câştigător al concursului, la nivelul Protopopiatului Tinca, proiectul intitulat „Biserica Străbună, călăuză spre Hristos”, iniţiat şi implementat de un grup de 15 copii din Parohia Batăr, coordonaţi de părintele paroh Adrian Florin Baicu, și de domnul profesor Daniel Ardelean.

Pe locurile următoare s-au clasat proiectele: „Familia un adevărat mărțișor” – locul II, al copiilor din Parohia Vintere, coordonaţi de părintele paroh Emanuel Juncu, alături de doamna profesor Andreea Popaşi „Biserica-Temelie trainică a Românilor de Pretutindeni” – locul III, al copiilor din Parohia Girișu Negru, coordonaţi de părintele paroh Florin Voropciuc. Parohiile participante, care au luatparte la concursul catehetic, pe lângă cele de pe podium, au fost: Avram Iancu, Călacea, Ciumeghiu, Gepiș, Gurbediu, Homorog, Husasău, Salonta I, Salonta II, Tulca.

După prezentarea proiectelor câștigătoare, Părinte protopop Călin Ovidiu Popa i-a felicitat pe copiii și coordonatorii acestora, subliniind faptul că toți copiii care s-au implicat și s-au ostenit în acest concurs sunt câștigători. De asemenea, acesta le-a oferit copiilor câștigători, din partea Protopopiatului Tinca, diplome și icoane. Părintele secretar Andrei IonuțLaza a ținut să le mulțumească și să îi felicite pe toți profesorii prezenți la eveniment, pentru exemplara colaborare pe care o au cu preacucernicii părinți din parohiile unde își desfășoară activitatea.

Urmează ca proiectul câștigător, „Biserica Străbună, călăuză spre Hristos” al Parohiei Batăr, să reprezinte Protopopiatul Tinca la evaluarea din cadrul etapei eparhiale a acestui concurs.

Pr. Ionuț Laza