Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Preoți bihoreni în vizită la Bruxelles

Preoți bihoreni în vizită la Bruxelles

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, la invitația domnului europarlamentar Emilian Pavel, în perioada 22-24 noiembrie a.c., 27 de preoți de la parohii din Eparhia Oradiei au vizitat capitala Belgiei și sediul Parlamentului European de la Bruxelles.

Astfel, miercuri, 22 noiembrie, delegația preoților recomandați de către Preasfințitul Părinte Sofronie a fost așteptată pe aeroportul din Charleroi de către Lucian Adrian Ungur și Cătălina Mihaela Ficuț, asistenții domnului europarlamentar, care s-au dovedit a fi gazde bune pentru grupul preoților din Bihor pe toată durata vizitării capitalei Belgiei.

În seara zilei de miercuri, domnii europarlamentari Ioan Mircea Pașcu și Emilian Pavel au organizat o agapă frățească, la finalul căreia toți cei prezenți au cântat colinde tradiționale românești.

Joi dimineața a urmat vizita la sediul Parlamentului European. Grupul vizitatorilor a fost întâmpinat de către domnul europarlamentar Emilian Pavel și de către asistenții acestuia. Într-una din sălile de primire a Parlamentului, doamna Ioana Bobes, în calitate de reprezentantă a Parlamentului European, alături de domnul europarlamentar Emilian Pavel, a făcut o frumoasă expunere cu privire la Uniunea Europeană, o prezentare a Parlamentului European și a modului de funcționare a acestuia. Astfel, cei prezenți au putut afla ce este și de ce există Uniunea Europeană, care sunt principalele realizări ale acesteia și care sunt principalele instituții europene. S-a făcut apoi o prezentare a competențelor și a rolului Parlamentului European, explicându-se atribuțiile de natură legislativă ale acestuia, atribuțiile în ceea ce privește activitatea bugetară, puterea de control precum și rolul acestuia de a apăra libertatea și democrația cetățenilor statelor membre.

De asemenea, s-a explicat care este structura Parlamentului European, competența acestuia în funcție de grupurile politice și repartizarea locurilor în Parlament în funcție de statele membre. România are un număr de 32 de europarlamentari, ocupând, din acest punct de vedere, locul șapte din totalul de 28 de state membre. La final s-a făcut un tur al Parlamentului, în cadrul căruia s-a vizitat sala mare de plen a acestuia.

În partea a doua a zilei, clericii bihoreni au vizitat diverse obiective bisericești și culturale ale capitalei Belgiei. La final, înainte de întoarcerea în țară, preoții i-au mulțumit domnului europarlamentar Emilian Pavel și tuturor colaboratorilor pentru generozitatea și disponibilitatea de care au dat dovadă. De asemenea, aceștia au mărturisit că experiența trăită s-a dovedit o excelentă ocazie de a descoperi și înțelege atât activitatea Parlamentului European, în calitatea sa de reprezentant al cetățenilor Uniunii Europene, precum și impactul pe care îl are acesta asupra Europei și a lumii întregi.

După întoarcerea în țară, pe data de 29 noiembrie, Preasfințitul Părinte Sofronie a primit, la Centrul Eparhial, grupul preoților care au vizitat capitala Belgiei și Parlamentul European. Preasfinția Sa i-a binecuvântat, i-a felicitat și a împărtășit cu aceștia impresii legate de obiectivele vizitate. În cadrul întâlnirii preoții și-au arătat recunoștința față de Preasfințitul Părinte Sofronie, mulțumindu-i pentru prilejul și binecuvântarea acordată de a vizita Parlamentul Europei și toate celelalte obiective importante din Bruxelles.