Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Preoți și credincioși din Protopopiatul Oradea au donat sânge

Preoți și credincioși din Protopopiatul Oradea au donat sânge

Pr. Silviu Dobai

 

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, la inițiativa Părintelui Simion Goga, Protopopul Oradiei, Peștișului și Aleșdului, preoţi din Protopopiatul Oradea au organizat, joi, 27 iunie 2019, campania locală a proiectului naţional „Donează sânge, salvează o viață!”, ce se desfășoară și în alte eparhii din Patriarhia Română.

Acţiunea s-a desfăşurat la Centrul de transfuzie sanguină din Oradea, preoţii dorind prin intermediul acesteia să promoveze spiritul civic al comunităţii, considerând că actul de donare de sânge este dovada iubirii noastre faţă de cel aflat în suferinţă. Alături de preoți, la eveniment au aparticipat viceprimarul Oradiei, Domnul Florin Birta, medici, ofițeri din cadrul Inspectoratului de Poliție Bihor, profesori și studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, dar și credincioși, în total un număr de 56 de persoane.

„Consider că această campanie este de inspiraţie divină, pentru că un gest mai frumos pentru creştini decât acela de a dona sânge nu cred că există. Spunea un mare duhovnic: «Mila creştină are două trepte. Prima treaptă, dăruieşti ceea ce ai. Treapta a doua, dăruieşti ceea ce eşti». Mântuitorul Iisus Hristos nu a dăruit ceva material, dar El S-a dăruit total, până la ultima picătură de sânge. Atunci, nu poate fi un mod mai frumos de a-I urma lui Hristos decât de a dărui ceva din noi, din ceea ce suntem. Eu consider că Mântuitorul Iisus Hristos a fost cel mai mare dăruitor de sânge! El Şi-a vărsat sângele Său şi acest sânge a devenit izvor de sânge, pe care noi îl avem în fiecare Sfânt Potir. N-am putea să ne mântuim numai prin osteneala noastră dacă nu ar fi Jertfa lui Hristos de pe Cruce, acele picături de sânge care s-au scurs pentru noi. Când dăm şi noi câteva grame de sânge întoarcem Mântuitorului Iisus Hristos acel sânge pe care l-a vărsat pentru noi, deoarece îl dăruim unui om bolnav cu care El Se identifică”, a declarat părintele protopop Simion Goga.

Despre importanţa şi semnificaţia acestei campanii, domna Ligia Burtă, directorul Centrului de transfuzie sanguină Oradea, a precizat următoarele: „Această acţiune este un tribut al sănătăţii pe care putem să îl oferim în dar celor aflaţi în nevoie. În ultimul timp numărul de donatori a scăzut semnificativ, ceea ce este un semnal mare de alarmă, deoarece în această situaţie spitalele nu vor putea onora toate cererile pentru a face transfuzia sanguină. Astfel că, salutăm orice fel de iniţiativă şi mai ales că vine din partea preoţilor ortodocşi, bucurându-ne să vă revedem, reuşind astfel să facem o tradiţie din această campinie.”

Donarea de sânge reprezintă un act care poate fi făcut de o persoană sănătoasă de maxim cinci ori pe an în cazul bărbaţilor şi de patru ori în cazul femeilor, iar donând o unitate de sânge (410-450ml) există șansa de a salva trei vieţi. Donarea de sânge este un act benevol, neremunerat. Majoritatea angajaţilor Centrului de transfuzie sanguină din Oradea sunt donatori care se simt foarte bine atât fizic, cât şi psihic atunci când donează, deoarece consideră că această acţiune este un tribut al sănătăţii pe care putem să îl dăm în ajutorul celor aflaţi în nevoie.

Această acțiune este extrem de importantă, în contextul în care, în sistemul sanitar românesc este o nevoie acută de sânge. Un român are nevoie de sânge la fiecare trei secunde, însă doar 2% donează! Numărul donatorilor din România nu depăşeşte 2% din populaţie, faţă de media europeană de 10 la sută.

Prin urmare, cantitatea recoltată zilnic în ţară este cu mult sub necesarul unităţilor sanitare. Cele mai mari cantităţi de sânge sunt folosite la transplantul de ficat, de cord, rinichi, medular şi în oncologie.

Cei care donează, pe lângă faptul că dau o şansă la viaţă celor aflați în stare critică, beneficiază de câteva avantaje: o zi liberă de la serviciu, 7 tichete valorice pe baza cărora îşi pot cumpăra alimente, decontarea cheltuielilor de transport şi analize medicale gratuite.