Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Prezenţă academică la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Prezenţă academică la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea s-a bucurat, miercuri, 12 decembrie 2012, de prezența domnului Nicolae Dabija, scriitor, istoric literar si om politic, membru de onoare al Academiei Române, personalitate marcantă a vieții culturale, sociale şi politice din Republica Moldova.

Evenimentul s-a desfășurat începând cu ora 10oo, în sala festivă a Liceului de pe strada Republicii, nr. 48, reunindu-i pe elevii claselor IX-XII, din cadrul profilului teologic, precum și pe cadrele didactice.

Întâlnirea s-a dorit a fi o prezentare a realităților istorice, culturale și religioase, cu care se confruntă românii din Basarabia, separați pe nedrept de patria mamă - România.

Domnia sa a subliniat faptul că dincolo de Prut mai trăiesc frați români, consângeni de-ai noștri, care vorbesc aceeași limbă românească, au aceeași credință ortodoxă și aceleași obiceiuri și tradiții strămoșești. Acești trei factori: limba română, credința ortodoxă și tradițiile stămoșești, i-au ținut uniți pe românii basarabeni, păstrându-și nealterată ființa și identitatea națională, în ciuda vicisitudinilor istorice prin care au trecut. În dorința arzătoare de a mistui orice graniță sau opreliște, românii din Basarabia își așează icoanele nu spre răsărit, ci spre apus, pentru ca atunci când se roagă să privească spre România.

Descendent al unei familii preoțești, domnul Nicolae Dabija a arătat rolul pe care l-a avut Biserica în păstrarea identității românești, aducând ca exemplu martirajul multor clerici și monahi din Basarabia, care s-au opus ateismului stalinist și rusificării limbii române, având de înfruntat pentru aceasta deportarea sau sacrificarea propriei vieți. Arhimandritul Serafim Dabija, ctitor de mănăstire, precum și alți clerici și monahi, sunt un exemplu în acest sens.

La final, elevii și profesorii i-au adresat invitatului câteva întrebări, iar acesta i-a invitat la o mai bună cunoaștere reciprocă între români și basarabeni, premisă absolut necesară pentru reunificarea românilor de peste Prut și pentru integrarea tuturor în Marea Familie a Comunități europene: „separarea românilor de peste Prut este un păcat împotriva ființei naționale, ce atrage mânia lui Dumezeu și sărăcia noastră; dar atunci când vom fi mai mulți vom fi mai puternici”, a concluzionat domnia sa.

Tot la final, domnul Nicolae Dabija și-a prezentat câteva cărți apărute recent: „Temă pentru acasă” - un roman de dragoste inspirat dintr-un episod dureros al deportărilor politice; „Făclia credinței”, un volum de articole și studii istorice; „Români uitați - Prutul are două maluri”, volum dedicat împlinirii a două sute de ani de la raptul Basarabiei (1812-2012), cărți pe care le-a dăruit Bibliotecii Liceului Ortodox, cu dedicație specială.

Evenimentul de la Liceul Ortodox a fost posibil prin mijlocirea Fundației „Vatra Românească”, aceasta avându-l invitat pentru prima dată pe domnul Nicolae Dabija, pentru câteva zile, la Oradea.