Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Program cultural în Parohia Hidișelu de Sus

Program cultural în Parohia Hidișelu de Sus

Parohia Hidișelu de Sus, Protopopiatul Oradea, a fost gazdă în aceste zile de început de decembrie a unei manifestări cultural-patriotice ce a avut loc la caminul cultural din Hidișelu de Sus. Manifestarea a adunat cântece patriotice, colinde și dansuri populare, în organizarea Parohiei și Școlii Generală din localitate.

Programul a fost deschis printr-o rugăciune de binecuvântare rostită de preotul Constantin Petru Filip, paroh la parohia Marghita I, și de preotul gazdă Eugen-Ioan Hercuț, care a deschis seria cuvântărilor despre importanța intăririi comuniuni începută prin Sfanta Liturghie în comunitate și bucuria nepieritoare pe care o oferă colindul, ca formă de mărturisire a credinței în Mântuitorul Iisus Hristos.

În prima parte a programului, dedicată aniversării a 99 de ani de la Marea Unire din 1 decembrie 1918, copiii și tinerii au interpretat cântece și poezii patriotice, după care, invitatul special al programului, Domnul General în rezervă Vasile Cret, fiu al satului și apropiat al Bisericii dreptmăritoare, a vorbit auditoriului despre conjunctura politică și militară în care s-a aflat România înainte și după 1 decembrie 1918 și care au fost etapele realizării Marii Uniri. De asemenea, Domnul General a donat mai multe cărți al cărei autor este școlii și parohiei, manifestându-și bucuria de a găsi astfel de programe culturale în satul natal al domniei sale, care  întăresc sentimentul național și oferă bucurie, felicitând organizatorii.

A urmat apoi partea rezervată colindelor. Tineri cu vârste cuprinse între 14 și 20 de ani, pregătiți de preotul paroh Eugen-Ioan Hercuț, dar și elevi din ciclul gimnazial, pregătiți de Doamnele Profesoare Elena Moza, director al școlii, și Anca Călinescu, profesor de religie, îmbrăcați în frumoase costume populare, au colindat și au primit daruri de la organizatori.

A urmat un cuvânt de elogiu adus colindelor și datinilor populare, rostit de preotul Constantin Petru Filip, care a explicat cum putem contribui fiecare la păstrarea obiceiului de colindat și de ce trebuie să colindăm și să primim colindatori.

Ultima parte a manifestării a fost dedicată dansului popular, cele două ansambluri „Datina Hidișelului” și „Florile Hidișelului” au pus în scenă dansuri populare din Bihor.

În incheiere, toti participanții au fost serviți cu cozonac, vin și ceai, pregătite de către săteni.