Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Program duhovnicesc intens în Parohia Gepiu din Eparhia Oradiei

Program duhovnicesc intens în Parohia Gepiu din Eparhia Oradiei

Program duhovnicesc intens în Parohia Gepiu din Eparhia Oradiei

 

Pr. Călin Ovidiu Popa

 

Postul Mare a adus pentru comunitatea de creștini ortodocși din Parohia Ortodoxă Gepiu, Eparhia Oradiei, un porgram duhovnicesc deosebit. Astfel, pe toată perioada Postului Mare, în biserica parohială cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt” au avut loc slujbe specifice acestei perioade, la care părintele paroh Călin Ovidiu Popa a invitat preoți din Eparhia Oradiei, care au rostit cuvinte de învățătură, cu mult folos duhovnicesc pentru credincioșii parohiei.

Programul duhovnicesc a debutat în prima săptămână din post, când, în primele patru zile s-a săvârșit slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Apoi, vineri seara s-a săvârșit Pavecernița Mare, iar sâmbătă, Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiți. În săptămânile următoare, în fiecare vineri, s-a oficiat slujba Pavecerniței Mari, iar în vinerea a cincea din post s-a săvârșit Denia Acatistului Bunei Vestiri.

La slujbele săvârșite în cadrul programului duhovnicesc, au fost invitați și au slujit: PC Pr. Conf. Univ. Dr. Viorel Cristian Popa, profesor la catedra de „Studiul Vechiului Testament” în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Doctor Vasile Coman” din Oradea; PC Pr. Mircea Ioniță, preotul militar al Garnizoanei Oradea; PC Protoiereu prof. Radu Valer Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul în cadrul Centrului eparhial și director al Liceului Ortodox „Roman Ciorogariu” din Oradea; PC Pr. Vasile Popa, Protopopul Tincăi; PC Pr. Prof. Florin Negruțiu, inspector școlar de religie la ISJ Bihor; PC Protoiereu Cristian Rus, consilier cultural și relații mass-media la Centrul Eparhial; PC Pr. Lect. Univ. Dr. Emil Cioară – profesor de „Liturgică şi Pastorală” în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Doctor Vasile Coman” din Oradea; Pr. Dr. Ioan Codorean, preot slujitor la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, Biserica cu Lună din Oradea; PC Pr. Adrian Florin Arvai, paroh al Parohiei Ortodoxe Chișirid și PC Pr. Adrian Suciu Ursu, de la Parohia „Sfânta Treime” din Ștei.

La finalul sfintelor slujbe, preoții invitați au rostit frumoase și bogate cuvinte de învățătură, spre folosul duhovnicesc al credincioșilor. Tot în această perioadă a Postului Mare, la chemarea și îndemnul părintelui paroh și prin grija părintelui diacon Virgil Socolan, profesor de religie, elevii Școlii Gimnaziale nr. 1 Gepiu, s-au spovedit și s-au împărtășit cu Sfintele Taine, pregătindu-se duhovnicește pentru marele praznic al Învierii Domnului.

Un prilej de mare bucurie pentru credincioșii Parohiei Gepiu a fost și vizita domnului Mihai Gheorghiu, președintele Coaliției pentru Familie, care prezent la Oradea cu ocazia Adunarii publice pentru susținerea familiei tradiționale și a Marșului pentru viață, din ziu ade sâmbătă 24 martie, a vizitat parohia și luat parte la slujba Deniei Acatistului Bunei Vestiri.

Programul duhovnicesc în Parohia Ortodoxă Gepiu v-a continua și în Săptămâna Patimilor, când credincioșii parohiei se vor ruga în cadrul slujbelor rânduite în acestă perioadă binecuvântată.