Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Proiectul „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe” a împlinit patru ani

Proiectul „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe” a împlinit patru ani

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în după-amiaza zilei de joi, 18 septembrie 2014, la Parohia Oradea-Vii din Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei s-au aniversat patru ani de când parohia a iniţiat proiectul social-filantropic „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”, prin grija Părintelui Gheorghe Nemeş.

Cu acest prilej, a avut loc o întâlnire festivă a Comitetului de susţinere a proiectului social-filantropic „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”, la Centrul social-cultural „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al parohiei Oradea-Vii.

Evenimentul a început, în prezenţa Preasfinţitului Părinte Sofronie al Oradiei, cu săvârşirea slujbei de Te Deum, oficiate de un sobor de preoţi în biserica parohială cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, „Biserica Albastră”, cum este îndeobşte cunoscută, în cadrul căreia s-au înălţat rugăciuni de mulţumire către Milostivul Dumnezeu, şi cereri de ajutor şi binecuvântare şi în continuare pentru susţinătorii, dar şi pentru beneficiarii acestui proiect social-filantropic.

La finalul slujbei, Chiriarhul Oradiei a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a felicitat pe toţi cei care contribuie la derularea acestui program social-filantropic, iniţiat cu prilejul vizitei în Eparhia Oradiei a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, în cadrul căreia Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a cercetat şi biserica parohiei Oradea-Vii, în ziua de 18 septembrie 2010:

„În aceste zile se împlinesc patru ani de la vizita istorică a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României la Oradea, cu prilejul aniversării a nouăzeci de ani de la reactivarea Eparhiei Ortodoxe Române a Oradiei. Cu acel prilej, între momentele vizitei patriarhale s-a numărat şi vizita la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” a parohiei Oradea-Vii, prima parohie ortodoxă românească înfiinţată în Oradea Mare după Unirea de la 1918. Atunci, în prezenţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu binecuvântarea Preafericirii Sale s-a lansat programul social „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”, iniţiat de către parohia Oradea-Vii.”

„Acum este un moment de bilanţ ai celor patru ani scurşi de la vizita Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi, implicit, de la începutul programului social dedicat ajutorării persoanelor cu deficienţe diferite şi care beneficiază de ajutorul Bisericii, prin genereozitatea credincioşilor şi a sponsorilor, care pun la dispoziţia parohiei mijloacele necesare pentru a veni în întâmpinarea nevoilor celor nevoiaşi. Ne rugăm Bunului Dumnezeu ca să binecuvinteze în continuare lucrarea misionară a acestei parohii şi, în special, programul social „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”, pentru a duce cât mai multă lumină, bucurie şi, dacă se poate, şi un zâmbet senin pe faţa celor atât de încercaţi de împrejurările vieţii. Cred că prin ajutorul bunilor noştri credincioşi Agapa va reuşi, în continuare, să îşi împlinească misiunea, ţelurile ei nobile, spre folosul tuturor şi, nu în ultimul rând, spre mântuirea tuturor celor implicaţi în acest generos proiect.”

Apoi, Părintele Gheorghe Nemeş, iniţiatorul şi preşedintele comitetului de susţinere al proiectului „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”, care este şi directorul sucursalei parohiale „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Asociaţiei „Filantropia” Oradea, a prezentat, în faţa Chiriarhului Oradiei şi a membrilor susţinători ai proiectului, o dare de seamă a tuturor activităţilor desfăşurate prin programul social, în cei patru ani ce au trecut de la începutul acestuia. Preacucernicia Sa a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea dată la începutul acestui proiect, Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, pentru binecuvântarea şi sprijinul constant în cei patru ani de când sute de persoane primesc ajutor, zi de zi, prin acest program, dar şi tuturor celor care s-au implicat în organizarea şi bunul mers al activităţilor filantropice.

La acest moment aniversar au participat Părintele Laurenţiu Lazăr, consilier social-filantropic al Episcopiei Oradiei şi director executiv al Asociaţiei „Filantropia” Oradea, Părintele Adrian Popovici, consilier economic al Episcopiei Oradiei şi preot slujitor la această parohie, Părintele Dorel Octavian Rus, protopopul Oradiei, Părintele Viorel Samaşca-Nemeş, parohul parohiei Oradea-Vii şi Părintele Prof. Univ. Dr. Dumitru Abrudan, fost preot slujitor la această parohie.

Scopul proiectului derulat de parohia orădeană este sprijinirea persoanelor nevoiaşe, cu diferite dizabilităţi, bolnave şi fără posibilităţi. Ajutoarele oferite constau în îmbrăcăminte, mâncare, medicamente, bunuri de folosinţă casnică, cărucioare pentru cei cu dizabilităţi, precum şi sume de bani, toate furnizate acasă la beneficiari de către voluntari din parohie. În plus, începând cu anul 2013 s-a reuşit acordarea de burse pentru studenţi şi elevi, cu rezultate deosebite la învăţătură, dar care nu au parte de ajutor familial.

Serviciile sociale oferite de parohia Oradea-Vii au fost incluse în rețeaua de servicii a Asociației „Filantropia” a Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei și, astfel, sucursala beneficiază de un cadrul legal, acreditat, care contribuie și beneficiază de avantajele muncii în rețea de servicii sociale. În comitetul de inițiativă a sucursalei parohiale activează peste 30 de credincioși din parohie, dar un număr de peste 100 de credincioși au răspuns la apelul părintelui coordonator și a comitetului de inițiativă. Fondurile de susţinere a proiectului „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe” provin din donaţiile credincioşilor din Parohia Oradea-Vii, dar şi de la credincioşii Parohiei „Sfânta Cruce” din Torino, Italia, cu care parohia orădeană este înfrăţită.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu, proiectul social „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe” al parohiei Oradea-Vii a împlinit patru ani. În realitate, acesta reprezintă oferirea unei mese calde, zilnic, de luni până vineri, pentru cei bolnavi şi neajutoraţi, tineri şi vârstnici deopotrivă, iar sâmbăta şi duminica o masă rece. Trebuie menţionat că ajutoarele nu sunt oferite doar credincioşilor din parohia noastră, ci şi persoanelor din alte parohii orădene. De asemenea, precizăm că anul acesta am reuşit să oferim ajutorul nostru unor persoane suferind de cancer, care au avut nevoie de operaţii şi tratamente. Nădăjduim ca şi în anul ce vine să continuăm să fim de folos semenilor noştri singuri şi neajutoraţi, care nu se pot întreţine şi nu au pe nimeni care să îi ajute”, a declarat Părintele Gheorghe Nemeş.