Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Ruta cultural turistică a bisericilor de lemn din România a fost lansată

Ruta cultural turistică a bisericilor de lemn din România a fost lansată

Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România a fost lansată oficial marți, 27 octombrie, în cadrul evenimentului „Protejarea și valorificarea cultural turistică a monumentului istoric Biserica de lemn din Valea Crișului, Bihor”, organizat de către Agenția de Management al Destinației Bihor, Parohia Ortodoxă Valea Crișului și Episcopia Română Ortodoxă a Oradiei, cu sprijinul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, în cadrul unui proiect cofinanțat de Institutul Național al Patrimoniului – Timbrul Monumentelor Istorice.

Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România ”, este un nou produs turistic cultural care se adresează tuturor persoanelor care vor să trăiască experiențe inedite în mediul rural românesc alături de alte tipuri de turism.

În cadrul evenimentului din curtea bisericii de lemn din Valea Crișului, comuna Bratca, participanților le-a fost prezentat un panou informativ interactiv, loggo-ul rutei, și audio ghidul bisericii de lemn din Valea Crișului realizate de AMD Bihor. Toate acestea urmează să fie create și pentru celelalte biserici de lemn aflate în ruta culturală din Bihor și România.

Panoul conține informații despre monumentul istoric, o hartă ilustrată a județului Bihor pe care este evidențiat traseul rutier spre cele 10 biserici de lemn din ruta cultural turistică locală, datele de contact ale preoților parohi astfel încât turiștii să-și poată programa vizita.

Pentru a oferi o experiență completă AMD Bihor a conceput și creat un audio ghid care poate fi ascultat  de pe telefonul mobil. Turiștii pot scana codul QR de pe panoul informativ după care vor fi direcționați către pagina web Discover Bihor unde sunt și cele 3 audioghiduri în limba română, engleză ș franceză. A doua opțiune este de a accesa link-ul explorebihor.ro/valeacrisului o altă pagină web creată și concepută de AMD Bihor. Le recomandăm turiștilor să asculte acest audio ghid la căștile personale. Ei vor descoperi într-o manieră inedită  cum au edificat localnicii lăcașul de cult, ce reprezintă pictura, ce tehnici au fost folosite de zugravi, precum și poveștile așternute în paginile manuscriselor păstrate de preoții parohi ce stau ca mărturie a continuității creștine pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu. Audio ghidul urmează să fie tradus și în limba maghiară.

Ca un semn de recunoaștere a efortului depus de fiecare organizație care a creat o rută culturală a bisericilor de lemn, doamna Steliana Cojocariu de la Ministerul Economiei Energiei și Mediului de Afaceri – Direcția de turism a înmânat câte o diplomă și materiale informative, iar din partea organizatorilor au primit broșuri, hărți și materiale de promovoare a județului Bihor și orașului Oradea.

Ruta Cultural Turistică a  Bisericilor de lemn cuprinde la ora actuală 10 lăcașuri de cult din județul Bihor, 13 în județul Cluj, peste 100 de biserici de lemn și mănăstiri din județul Maramureș, 10 din județul Satu Mare, 16 din Suceava, totodată, alte 16 din județul Neamț și nu în ultimul rând, încă 2 biserici de lemn din județul Mehedinți. După acest demers urmează să propunem crearea la nivel european a unei Rute Culturale a Bisercilor de Lemn.

Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de lemn din Bihor cuprinde, la ora actuală, biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Botean, biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Boianu Mare, biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Tilecuș, biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Vîrciorog, biserica de lemn „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Gheghie, biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Beznea, biserica de lemn din Luncșoara, biserica de lemn din Valea Crișului, biserica de lemn din Fânațe și biserica de lemn din Complexul monahal al Mănăstirii Izbuc. Precizăm că înscrierea în rută rămâne deschisă și altor biserici de lemn din Bihor.

Sistemul de recunoaștere voluntară, caracterizat de experiența dobândită la nivel instituțional prin exercitarea calității de membru al Acordului Parţial Extins, privind Rutele Culturale Certificate de Consiliul Europei, urmărește conștientizarea actorilor din turism asupra semnificației patrimoniului cultural material și imaterial pentru societate și pentru generațiile următoare, în contextul valorificării economice durabile”, a declarat Steliana Cojocariu, consilier în cadrul MEEMA.

Un alt obiectiv al acestui demers este identificarea Rutelor Cultural Turistice, dezvoltate pe plan local, regional sau național, cu scopul de a implementa modele de bune practici care pot crește competitivitatea activității turistice. Se are în vedere, totodată, acordarea de consultanță celor care doresc să le dezvolte la nivel național sau eventual să le certifice la nivel european a spus Steliana Cojocariu, consilier în cadrul MEEMA.

Procedural, după depunerea documentației la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, autorii vor primi în termen de 30 de zile răspunsul privind recunoașterea drept Rută Cultural Turistică locală, regională sau națională. Rutele Cultural Turistice Naționale trebuie să cuprindă obiective turistice din minimum trei județe, iar cele realizate la nivel regional din minimum 2 localități.

Totodată evenimentul a beneficiat de suportul si prezența reprezentanților prefectului Dumitru Țiplea, în persoana subprefectului Horia Carțiș și a consilierului în afaceri europene, Daniela Călinescu. Aceștia au subliniat importanța promovării patrimoniului cultural bihorean și în special a istoriei locale rurale autentice, precum și susținerea tuturor demersurilor în realizarea și acreditarea Rutei Cultural Turistice a Bisericilor de lemn din România și a Rutei Culturale Europene a bisericilor de lemn.

La evenimentul de la Valea Crișului au participat reprezentanți ai comunității locale, respectiv Ana Popa, Ionuț Struz - primarul comunei Bratca, Leontin Gherman - directorul Liceului Teoretic Nr. 1 Bratca, Dan Negru - consilier local, Anca Șchiop - consilier județean. Prefectura a fost reprezentată de Horia Carțiș, subprefectul județului Bihor și Dana Călinescu, Florin Rojan - Fundația D Apetresii, Cristian Pușcău - Interregional Călători, Adriana Rugea - Direcția Județeană de Cultură, reprezentanți ai Ministerului Economiei Energiei și Mediului de Afaceri – Direcția de turism, reprezentanți ai AMD Bihor, precum și reprezentanți ai rutelor cultural locale din Maramureș, Târgul Lăpuș, Satu Mare, Suceva și Mehedinți.

 

Gabriel Bonaciu

Coordonator proiect

Agenția de Management al Destinației Bihor