Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Satul românesc omagiat în Protopopiatul Oradea

Satul românesc omagiat în Protopopiatul Oradea

Pr. Cristian Rus

 

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în ziua de luni, 13 mai 2019, în cadrul Protopopiatului Oradea a avut loc conferința preoţească semestrială de primăvară a preoţilor, cu tema: „Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)” în Patriarhia Română.

Programul conferinţei a debutat, de la ora 8, cu săvârşirea Sfintei Liturghii şi a slujbei de Te Deum în sala festivă a Protopopiatului Oradea, de către un sobor de preoţi și diaconi format din: Preacucernicul Părinte Protoiereu Nicolae Alexandru Pop, vicar eparhial, Preacucernicul Părinte Protoiereu Aurel-Simion Goga, protopopul Oradiei, Peştişului şi Aleşdului, Preacucernicul Părinte Dragomir Balota, secretar protopopesc și Părintele Diacon Petru Florin Ardelean, diacon îmbisericit la Catedrala Episcopală Învierea Domnului din Oradea. Apoi, întreaga preoţime prezentă, preoți parohi și coslujitori, preoți misionari și de caritate și ieromonahi de la așezămintele monahale, a luat parte la conferinţa propriu-zisă.

În deschiderea conferinței, Părintele Aurel-Simion Goga, Protopopopul Oradiei, Peştişului şi Aleşdului, a subliniat importanţa și actualitatea temei conferinței, adresând mulțumiri Întâistătătorului Eparhiei Oradiei, pentru dragostea și purtarea de grijă pe care o arată necontenit față de preoțimea din Protopopiatul Oradea, dar și preoților pentru misiunea pastorală activă și implicarea în activitățile organizate la nivel eparhial, mitropolitan și patriarhal.

Apoi, Preacucernicul Părinte Diacon Dr. Petru Florin Ardelean, muzeograf la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, a prezentat referatul cu titlul „Satul românesc – temelia autenticei noastre istorii”.

La final, Preacucernicul Părinte Protoiereu Nicolae Alexandru Pop, delegatul chiriarhal la conferință a transmis binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie al Oradiei.