Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Şcoală de vară organizată la Oradea

Şcoală de vară organizată la Oradea

          Marți, 23 august 2016, a debutat la Oradea, ediția a doua a școlii de vară organizată de Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradea în parteneriat cu Fundația Consistoria Efrem Beniamin Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Liceul Ortodox ”Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, Liceul de Arte Oradea, Școala Gimnazială ”Dimitrie Cantemir” Oradea.

          Organizată cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, acţiunea se desfășoară la Centrul Ortodox ”Vasiliada” din Oradea-Nufărul, care funcționează în cadrul Fundației Consistoria ”Efrem Beniamin” Oradea,centru care pe lângă o bogată și complexă activitate pe plan social,sub coordonarea Preacucernicilor Părinţi Roman Pintea și Cosmin Pintea, dezvoltă programe educațional-culturale adresate copiilor şi tinerilor din Parohia Oradea-Velenţa şi nu numai.

          La școala de vară participă 21 de elevi de la Liceul Ortodox ”Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, Școala ”Dimitrie Cantemir” Oradea, Școala Gimnazială ”Nicolae Bălcescu” Oradea, Liceul Teoretic German ”Friederich Schiller” Oradea, Colegiul Național ”Iosif Vulcan” Oradea de la învățământul primar și gimnazial.

          În deschiderea programului, în biserica cu hramurile”Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Mucenic Pantelimon și Sfântul Ierarh Sofronie, Patriarhul Ierusalimului”,un sobor alcătuit din Preacucernicii Părinţi Prof. Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineret în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, Pr. Roman Pintea, Pr. Cosmin Pintea şi Pr.Prof Florin Negruţiu, inspector şcolar pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor,a oficiat o slujbă de Te-Deum la care au participat copiii înscrişi la şcoala de vară, părinţii acestora, Doamna Viorica Cherteş, preşedinte AFOREO, împreună cu mai multe doamne din cadrul asociaţiei, studenţi voluntari de la facultatea de Teologie Ortodoxă ”Episcop Dr.Vasile Coman” din Oradea şi cadre didactice care desfăşoară activităţi cu copiii în cadrul şcolii de vară.

          Preacucernicul Părinte Prof. Radu Rus a adresat cuvântul de binecuvântare şi de apreciere din partea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, elevilor participanţi, părinţilor, organizatorilor şi gazdelor, asigurâdu-i de susţinere în toate demersurile pe care le întreprindşi subliniind totodată rolul Familiei, al Şcolii şi al Bisericii în formarea copiilor şi tinerilor în contextul societăţii contemporane.

          Şcoala de vară se desfăşoară în perioada 23-27 august 2016 şi cuprinde un program atractiv care urmăreşte asigurarea unei alternative de petrece a timpului liber, dar şi dezvolatarea de competenţe de comunicare, lucru în echipă, competenţe artistice. Profesori de limba şi literatura română, matematică, desen, muzică şi religie au pregătit momente în care elevii să fie actorii principali, toate programele fiind complementare celor dezvoltate în mediul şcolar.

          Programul se va încheia sâmbătă 27 august 2016 cu o vizită a elevilor la Căminul de bătrâni din cadrul Fundației Consistoria ”Efrem Beniamin” Oradea ocazie cu care se va realiza şi o expoziţie cu lucrările elevilor şi un moment de mulţumire şi binecuvântare în biserica cu hramul ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, vechea catedrală episcopală din Oradea-Velenţa, unde sunt invitaţi toţi participanţii de la şcoala de vară, părinţii acestoraşi cadrele didactice. În acest context se va realiza şi o evaluare a activităţilor şi se vor premia lucrările elaborate de către elevi.

          Şcoala de vară se înscrie în seria de manifestări şi programe ocazionate de Proclamarea anului 2016 ca An omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox în Patriarhia Română, fiind cuprinsă în Planul de activităţi dedicate acestui an la nivelul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei.