Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Scoala de vara / Școală de vară în Eparhia Oradiei

Școală de vară în Eparhia Oradiei

În perioada 06 - 11 iulie, se desfăşoară prima ediție a unei școli de vară, organizată cu binecuvântarea Presfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, de către Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Eparhia Oradiei, în parteneriat cu Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea și Asociația Părinți Pentru Ora de Religie Oradea.

Acțivitățile ce se vor derula pe parcursul unei săptămâni vor fi dintre cele mai diverse și au în prim plan atât formarea și educarea copiilor pe principii creștine, cât și oferirea unor alternative de petrecere a vacanței într-un mod plăcut și constructiv. Din program nu lipsesc activități educative, de formare și de cunoaștere, dar și anumite jocuri de grup.

La activitățile școlii de vară iau parte un număr de 35 de copii din cadrul unor unități de învățământ primar și gimnazial din Oradea, care în cadrul lecțiilor interactive vor fi îndrumați de către următoarele cadre didactice voluntare: Ioana Revnic, profesor de Limba română la Școala Gimnazială „Oltea Doamna” din Oradea; Teodora Codău, profesor de Matematică la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” din Oradea; Alina Vidican, profesor de Educaţie muzicală la Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea; Liliana Irimeș, profesor de Religie la Școala Gimnazială Aștileu; Gabriela Pleșca, profesor de Educaţie plastică la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea; Sânziana Neșiu, profesor de Limba engleză şi inspector pentru educaţie permanentă la Inspectoratul Școlar Județean Bihor; Carmen Ungur Brehoi, profesor de Limba italiană la Liceul Tehnologic „Ioan Bococi” din Oradea; Dorina Gabor profesor de Religie la Școala Gimnazială din localitatea Nojorid. Ca voluntari, în cadrul orelor vor participa și doamna doctor Emilia Moț, doamna Zentania Lakatoș, actriță în Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria din Oradea, doamna Ioana Indrieș, agent al Inspectoratului Județean de Poliție Bihor și teologul Alexandru Carțiș, student al Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea.

Festivitatea de deschidere a acestui program a avut loc în data de luni, 6 iulie a.c., la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, care este gazda evenimentelor ce vor avea loc pe toată perioada școlii de vară. În Paraclisul „Sfântul Niceta de Remesiana”, în prezența părinților, a copiilor, a cadrelor didactice voluntare, dar și a unor membri din comitetele de conducere ale AFOREO și APOR Bihor, s-a săvârșit slujba de Te Deum de către Părintele Profesor Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul la Episcopia Oradiei și director al liceului și Părintele Călin Ovidiu Popa, membru în Comitetul de conducere al Asociației Pentru Ora de Religie - Bihor.

La finalul slujbei Părintele Profesor Radu Rus a transmis celor prezenți mesajul de binecuvântare și felicitare al Preasfințitului Părinte Sofronie şi a subliniat importanţa proiectului demarat în acest an de către Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Eparhia Oradiei. În continuare a luat cuvântul doamna Viorica Cherteș, președintA AFOREO, care a adus cuvânt de mulțumire Preasfințitului Părinte Sofronie pentru binecuvântarea acestui program, conducerii liceului pentru găzduire și cadrelor didactice, pentru implicarea și energia de care dau dovadă în această frumoasă inițiativă. În cuvântul ce a urmat, domnul Sorin Curilă, președintele Senatului Universității din Oradea și președinte al Asociației Părinți Pentru Ora de Religie - Oradea, și-a manifestat bucuria de a lua parte la acest eveniment și de a se implica alături de asociația pe care o conduce în astfel de proiecte și acțivități ce se adresează elevilor. La final, părintele Florin Negruțiu, inspector școlar de Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, implicat direct și activ în acest priect, a mulțumit cadrelor didactice voluntare pentru eforturile și disponibilitatea de a se alătura demersului doamnelor ortodoxe.

Programul a continuat cu un vernisaj de pictură în care invitații au putut să admire icoanele realizate de către copiii participanți în cursul săptămânii trecute la o tabără de creaţie organizată la Schitul Poiana Florilor de către Episcopia Ortodoxă a Oradiei, Asociația Ioan și Veturia Candrea, Mânăstirea Sfintei Cruci din Oradea și Inspectoratul Școlar Județean Bihor.

La finalul vernisajului, în Sala Festivă a Liceului Ortodox, doamna președintă a AFOREO, Viorica Cherteș a făcut prezentarea activităților ce se vor desfășura pe parcursul întregii săptămâni, după cum urmează: Luni, 9,30 - 11,00: Muzică și dans; 11,00 – 12,00: Lectură; 12,00-13,00: Teatru. Marți: 9,00 - 10,00: Engleza altfel; 10,00-11,00: Muzică și dans; 11,00-13,00: Cerc pictură. Miercuri: 9,00 - 10,00: Matematică distractivă; 10,00-11,00: Activități sportive; 11,00-12,00: Limba italiană; 12,00-13,00: Cerc pictură. Joi: 9,00-10,00: Engleză; 10,00-11,00: Prietenul meu polițistul; 11,00-12,00: Muzică și dans; 12,00-13,00: Biblioteca vie. Vineri: 9,00-10,00: Italiană; 10,00-11,00: Matematică distractică; 11,00-12,30: Cerc de pictură; 12,30-13,00: Sănătatea mea. Sâmbătă: Pelerinaj la Mănăstirea Sfintei Cruci; Închiderea festivă.

În continuare, Părintele Călin Ovidiu Popa, i-a anunțat pe copii faptul că la finalul săptămânii, în cadru festiv, la Mănăstirea „Sfintei Cruci” din Oradea, Asociația Părinți Pentru Ora de Religie - Oradea, va oferi premii copiilor care se vor evidenția prin activități deosebite în cadrul școlii de vară.