Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Seară duhovnicească în Parohia Gepiu

Seară duhovnicească în Parohia Gepiu

Odată cu începerea Sfântului și Marelui Post al Paștilor, Parohia Gepiu, păstorită de către Preacucernicul Părinte Călin Ovidiu Popa, organizează, în perioada 27 februarie – 9 aprilie, mai multe seri duhovnicești, la care vor participa preoți slujitori la parohii din cadrul Protopopiatului Tinca, unde părintele paroh îndeplinește și ascultarea de secretar administrativ, dar și din alte protopopiate ale Eparhiei Oradiei.

În fiecare zi din prima săptămână a Postului Mare, la ceas de seară, în biserica parohială din Gepiu s-a oficiat slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia, în zilele îndătinate, a fost săvârșit Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. La finalul fiecărei slujbe, preoții invitați au rostit frumoase cuvinte de învățătură.

Pe data de 10 martie, credincioșii Parohiei Gepiu au avut parte de un frumos și înălțător program duhovnicesc. Astfel, la invitația părintelui paroh, în biserica cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt” din Parohia Gepiu au venit cu multă bucurie un număr de 13 preoți din cadrul Protopopiatului Tinca.

Programul a debutat la ora 18 cu săvârșirea Sfintei Liturghii a Darurilor Înainte Sfințite, oficiată de către Preacucernicul Părinte Vasile Popa, protopop al Protopopiatului Tinca, Preacucernicul Părinte Protoiereu Gheorghe Nemeș, de la Parohia Oradea-Vii, „Biserica Albastră”, fiu și cetățean de onoare al satului Gepiu și Preacucernicul Părinte paroh Călin Ovidiu Popa, secretar al Protopopiatului Tinca. La finalul Sfintei Liturghii, în cadrul căreia răspunsurile la strană au fost date de către corul preoților din Protopopiatul Tinca, a avut loc un frumos și înălțător concert coral, ce s-a dovedit a fi o radiere de har și o încercare de cunoaștere și preamărire a lui Dumnezeu.

 Corul preoților din Protopopiatul Tinca a prezentat în fața credincioșilor o suită de cântări și pricesne dedicate Patimilor Mântuitorului. Astfel, la evenimentul coral „Crucea Domnului – Urcuș spre Înviere” au luat parte: PC Pr. Vasile Marius Dobra – Parohia Căpâlna; PC Pr. Cristian Hârca – Parohia Gepiu Colonie; PC Pr. Emilian Antoniu Sala – Parohia Cărăndeni; PC Pr. Cristian Doru Avram – Parohia Râpa; PC Pr. Paul Taloi – Parohia Dumbrăvița Mică; PC Pr. Dan Marcel Iluța – Parohia Gepiș; PC Pr. Radu Petru Crișan – Parohia Călacea; PC Pr. Mihai Vasile Plaștin – Parohia Boiu; PC Pr. Cristinel Viorel Bulzan – Parohia Cărăsău; PC Pr. Ionuț Andrei Laza – Parohia Holod; PC Pr. Nicolae Eugen Letea – Parohia Hodișel; PC Pr. Nicolae Munteanu – Parohia Bicăcel; PC Pr. Călin Ovidiu Popa – Parohia Gepiu. Din repertoriul coral amintim următoarele cântări și pricesne: „Apărătoare Doamnă”, „Doamne al puterilor”, „Cruce sfântă, părăsită”, „Acestea zice Domnul”, „Cămara Ta”, „Cu noi este Dumnezeu”.

După încheierea concertului, Preacucernicul Părinte Protopop Vasile Popa a rostit un frumos și bogat cuvânt de învățătură, la finalul căruia le-a mulțumit și i-a felicitat pe preoții participanți la frumosul eveniment, dar și pe părintele paroh pentru organizare. În continuare, Preacucernicul Părinte Protoiereu Gheorghe Nemeș i-a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru faptul că, după cincizeci de ani de pastorație, este iarăși împreună cu fiii și credincioșii parohiei Gepiu, rugându-se alături de rudeniile sale din satul de unde își are originea. De asemenea, a amintit faptul că, în aceste zile, pe data de 15 martie, se împlinesc 46 de ani de când a pășit pentru prima dată în biserica din Gepiu al cincilea Patriarh al României, vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist, la acea vreme Episcop al Aradului și locțiitor de Episcop al Oradiei. I-a mulțumit, apoi, părintelui paroh pentru invitație și pentru inițiativa organizării unui eveniment atât de frumos.

La final, în cuvântul său, părintele paroh și-a manifestat bucuria de a fi alături în rugăciune de frații preoți, de distinșii oaspeți și de iubiții credincioși ai parohiei Gepiu. A mulțumit părinților protoierei Vasile Popa și Gheorghe Nemeș pentru prezență și împreună slujire, iar preoților prezenți și celor care au alcătuit corul le-a mulțumit pentru dragostea frățească și jertfelnică de care au dat dovadă. Un cuvânt de mulțumire a fost transmis membrilor comitetului de conducere al Asociației Părinți pentru Ora de Religie, în frunte cu domnul președinte Sorin Curilă, prezenți și ei la acest eveniment, dar și tuturor credincioșilor parohiei.

Pe întreaga perioadă a Postului Mare, corul format din preoți ai Protopopiatului Tinca vor participa la programe și seri duhovnicești în parohiile pe care aceștia le păstoresc.