Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Serbare de Crăciun și concert de colinde în Parohia Gepiu

Serbare de Crăciun și concert de colinde în Parohia Gepiu

Copiii Parohiei Ortodoxe Gepiu, Episcopia Oradiei, au susţinut o serbare de Crăciun în biserica cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt” din localitate, duminică, 18 decembrie, după Sfânta Liturghie.

Pe toată perioada Postului Crăciunului, 40 de copii, alături de părintele paroh Călin Ovidiu Popa, au făcut repetiții susținute, învățând împreună colinde din străbuni și poezii creștine. Sâmbătă, 17 decembrie, la finalul ultimelor repetiții, părintele paroh, alături de toți copii, au împodobit în sfântul lăcaș un frumos brad de Crăciun.

Duminică, la finalul Sfintei Liturghii, după ce s-au împărtășit cu Sfintele Taine, în prezența credincioșilor și a părinților, copiii au susținut cu multă emoție programul serbării de Crăciun. Colindele din străbuni care vestesc şi laudă Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos s-au împletit cu poezii despre mărita sărbătoare şi despre anotimpul în care o celebrăm. Un moment foarte apreciat de copii a fost prezența lui Moș Crăciun, care, încărcat de daruri, a intrat în biserică în timp ce aceștia cântau colindul „Moș Crăciun cu plete dalbe”.

La final, părinţii și bunicii, împreună cu enoriaşii parohiei i-au aplaudat pe cei mici, iar părintele paroh Călin Ovidiu Popa a ţinut un cuvânt de mulţumire și de felicitare copiilor care s-au ostenit la realizarea serbării, dar și părinților acestora. De asemenea, în cuvântul său, părintele paroh a subliniat însemnătatea și importanța colindelor și a tradițiilor de Crăciun: „Colindele sunt expresia cea mai vie a culturii noastre bisericești, populare, a românului creștin ortodox. Ele sunt un ecou al sfintelor slujbe, ce pătrunde în satul nostru, în parohia noastră, în casele noastre și nu în ultimul rând în sufletele noastre”.

La terminarea programului, Parohia Gepiu i-a răsplătit cu daruri, atât pe copiii care au participat la serbare, cât și pe ceilalți copii prezenți în biserică, peste 70 de pachete fiind împărţite de mult aşteptatul Moş Crăciun. De asemenea, pentru toți credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie s-au pregătit peste 200 de pachete de Crăciun.

Programul zile a continuat în după-amiaza zilei la căminul cultural din Gepiu, unde, de la ora 17, a avut loc un frumos concert de colinde la care au fost invitați toți credincioșii parohiei. Concertul, organizat cu sprijinul Consiliului local Gepiu, a adus în fața credincioșilor, atât grupuri de colindători din Gepiu, precum și de la Liceul de Arte din Oradea. Acestora li s-au alăturat interpreți de muzică populară locali, între care amintim pe Lavinia Chifor, Ionuț Purge, Amalia Ursan, Elena Mihuța, Andrada Oros, Larisa Goron, Natalia Hălmăgean, Andreea Lazea, Bianca Popa și Maria Secan. Programul, care s-a întins pe durata a două ore, a adus în fața credincioșilor, cele mai frumoase colinde și tradiții locale de Crăciun.

La finalul concertului, părintele paroh, alături de domnul primar Ioan Purge, a adus un cuvânt de felicitare și recunoștință tuturor interpreților șicolindătorilor, și a transmis, cu ocazia Sfintelor Sărbători de iarnă, tuturor credincioșilor, prezenți într-un număr mare, cele mai calde urări de bine și de sănătate, alături de tradiționala urare de „Sărbători fericite”.