Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Serbarea Centenarului reînființării Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei

Serbarea Centenarului reînființării Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei

Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei se află în acest an la binecuvântat ceas aniversar, împlinindu-se 100 de ani de la reînființarea Eparhiei, prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand I Întregitorul la 30 august 1920. Tot în acest an se împlinesc 340 de ani de la prima atestare documentară oficială a Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, în anul 1680, dar și 325 de ani de la menționarea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei și a Ierarhului ei de atunci, Efrem, în Diploma Împăratului austriac Leopold I din anul 1695.

Cu acest prilej, în Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei vor avea loc două evenimente sfințitoare importante, respectiv târnosirea Catedralei Episcopale Învierea Domnului din Oradea (în Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, 20 septembrie) și târnosirea noii biserici Adormirea Maicii Domnului de la Mănăstirea Izbuc (în sâmbăta după Înălțarea Sfintei Cruci, 19 septembrie), la care vor participa Ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, oficialități centrale, județene și locale, clerici și credincioși.

Pentru a veni în sprijinul credincioşilor care doresc să participe la aceste evenimente istorice, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, în consultare cu autorităţile locale și judeţene, a decis luarea unor măsuri speciale pentru protejarea sănătăţii participanților şi pentru buna desfăşurare a manifestărilor religioase.

Datorită situației generate de pandemia actuală și a numărului limitat de locuri de la Catedrala Episcopală din Oradea și de la biserica nouă a Mănăstirii Izbuc, intrarea în interiorul lăcașurilor de cult la cele două evenimente liturgice și sfințitoare se va face strict pe bază de invitație, urmând ca mulțimea clerului și a credincioșilor să asiste la sfintele slujbe în proximitatea acestora, unde vor putea fi urmărite prin intermediul a două ecrane de mari dimensiuni.

Participanții sunt rugați să respecte normele de distanțare fizică și să poarte în permanență masca de protecție, inclusiv în spațiile deschise. La intrarea în sfintele lăcașuri și în perimetrul acestora vor fi amplasate puncte de dezinfecție, unde vor fi puse la dispoziție măști de protecție și apă potabilă îmbuteliată.

Accesul credincioșilor în Sfântul Altar pentru închinare, după sfintele slujbe, va fi permis doar cu mască de protecție și cu respectarea normelor de distanțare fizică și a indicațiilor oferite de personalul clerical, care va direcționa și îndruma credincioșii în privința modului de închinare. În mod excepțional, spre a se evita aglomerarea de persoane, închinarea în Sfântul Altar va continua, în condițiile date, atât la Catedrala Episcopală din Oradea, cât și la biserica nouă a Mănăstirii Izbuc, timp de o săptămână, până în ziua de duminică, 27 septembrie a.c., inclusiv, în afara programului liturgic.

 

Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei