Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Sfântul Ierarh Nicolae prăznuit la Biserica Albastră din Oradea în an centenar

Sfântul Ierarh Nicolae prăznuit la Biserica Albastră din Oradea în an centenar

Una dintre bisericile reprezentative din Eparhia Oradiei ce are ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae este biserica Parohiei Oradea-Vii, Protopopiatul Oradea, ce a aniversat, de curând, 90 de ani de la înfiinţare, în 1928, dar şi 80 de ani de la sfinţirea pietrei de temelie a bisericii parohiale, în 1938. Prăznuirea celui dintți hram al sfântului lăcaș a reprezentat, și în acest an, un moment de mare bucurie duhovnicească pentru clerul și credincioșii enoriei.

În ajunul sărbătorii s-a oficiat Slujba Vecerniei cu Litie şi Acatistul Sfântului Ierarh Nicolae de către cei trei preoţi slujitori și diaconul misionar. Pentru hramul bisericii a fost aşezată spre închinare credincioşilor o răcliţă în care se află un recipient cu mir de la moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, adus la biserica Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Oradea prin purtarea de grijă a Părintelui Gheorghe Nemeş, din localitatea Bari, Italia, acolo unde se află moaştele sfântului.

Cu prilejul sărbătoririi hramului celui dintâi al bisericii, joi, 6 decembrie 2018, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în Parohia Oradea-Vii, săvârşind Sfânta Liturghie arhierească, în sobor de preoţi şi diaconi, în biserica parohială. Ierarhul a fost întâmpinat cu multă bucurie de numeroși credincioşi din parohia Oradea-Vii, dar şi pelerini din întreaga cetate a Oradiei, veniţi să participe la sărbătorirea hramului bisericii.

În cuvântul de învăţătură rostit la momentul liturgic consacrat, Chiriarhul Oradiei a vorbit despre frumuseţea și bogăția duhovnicească a vieţii şi mulţimea minunilor Sfântului Ierarh Nicolae, arătând cinstirea mare de care se bucură în întreaga creştinătate:

„Sfântul Ierarh Nicolae este unul dintre cei mai iubiți sfinți ai poporului lui Dumnezeu, deopotrivă cinstit în răsărit și în apus, un sfânt care a slujit în răsărit și care are sfintele sale moaște în apus. Este un sfânt care crează punți de legătură între oameni, între răsăritul creștinătății și apusul ei, care crează punți de legătură între popoarele creștine, indiferent unde ar viețui acestea și indiferent de timpul în care generațiile de creștini Îl preamăresc pe Dumnezeu, bucurându-se de mijlocirea Sfântului Nicolae înaintea Tronului slavei cerești.”

„Marele făcător de minuni, Sfântul Nicolae, este îndrăgit de toți credincioșii, dar îndeosebi de către copii, pentru că am învățat cu toții, din copilăria noastră, așa cum ne-au crescut părinții și bunicii noștri, în bunele rânduieli și în frumoasele tradiții ale poporului nostru, să îl iubim pe Sfântul Nicolae, mai ales că în ziua sfântului primeam daruri, care veneau ca o binecuvântare din partea lui Dumnezeu, prin mijlocirea Sfântului Nicolae. Tradiția oferirii de daruri copiilor de Sfântul Nicolae vine din timpul vieții marelui ierarh, care a oferit daruri celor lipsiți și a salvat pe mulți de la pierzare.”

„Sfântul Ierarh Nicolae, unul dintre păstorii luminați ai Bisericii, a fost un om dăruit de Dumnezeu cu multe daruri pe care le-a înmulțit, devenind el însuși dăruitor pentru mulți. A fost un om deosebit de inteligent, chiar dacă nu ne-a rămas de la Sfântul Ierarh Nicolae nici o lucrare scrisă, așa cum au rămas de la mulți dintre marii părinți ai Bisericii, dar opera sa misionară, lucrarea sa nescrisă de mână, înfăptuită în poporul lui Dumnezeu a fost așa de puternică, încât Sfântul Nicolae este iubit și cinstit de către fiii și fiicele Bisericii în chip cu totul aparte.”

În cadrul Sfintei Liturghii, la Ectenia pentru cei adormiți, au fost pomeniți mai mulți Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române trecuți la cele veșnice, preoții care au slujit la biserica parohiei Oradea-Vii, ctitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș, precum și eroii neamului românesc, din toate timpurile și din toate locurile.

Bucuria praznicului de la biserica ocrotită de Sfântul Ierarh Nicolae și de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Oradea-Vii, cea dintâi biserică de enorie construită în Oradea după Marea Unire, a fost întregită de prezența la Sfânta Liturghie a 40 de copii de la Grădinița nr. 41 din Oradea, coordonați de Doamnele Prof. Floare Dunca și Prof. Anca Mihoc, care, la momentul Chinonicului, au prezentat un program de colinde, fiind răsplătiți cu daruri de către parohia Oradea-Vii.

Părintele Gheorghe Nemeş, coordonatorul proiectului social-filantropic „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe” al Parohiei Oradea-Vii, a adresat un cuvânt de bun venit Ierarhului și a mulţumit Preasfinţitului Părinte Sofronie pentru binecuvântarea pe care a adus-o prin prezența și slujirea în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Nicolae, unul dintre hramurile „bisericii albastre” din Oradea.

La final, Preasfinţitul Părinte Sofronie al Oradiei a felicitat pe slujitorii şi credincioşii acestei parohii pentru lucrarea misionară şi duhovnicească pe care o desfăşoară, dar şi pentru implicarea activă în opera social-filantropică a Bisericii Ortodoxe din Bihor. Ierarhul a făcut urări de ani mulţi, fericiţi şi binecuvântaţi, tuturor celor care poartă numele Sfântului Ierarh Nicolae, iar bunilor credincioşi dreptmăritori le-a urat multă sănătate, mult spor duhovnicesc şi bucurii sfinte, pentru a întâmpina Naşterea Domnului cu inimile deschise şi sufletele pline de lumină.

Toţi credincioşii prezenţi au primit, ca binecuvântare, iconiţe cu Sfântul Ierarh Nicolae și o imagine cu biserica închinată sfântului făcător de minuni din Oradea-Vii şi au participat la o agapă frăţească în trapeza parohială, binecuvântată de Ierarhul Oradiei, unde au gustat bucate de post pregătite cu ocazia hramului bisericii, fiind împărțite peste 500 de porții de mâncare caldă, precum și gogoși și plăcinte, colivă și ceai. De asemenea, voluntarii parohiei care activează în cadrul proiectului „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe” au transportat la domiciliu hrană caldă, fructe şi dulciuri persoanelor înscrise ca beneficiari ai proiectului.