Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Sfântul Nicolae serbat la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Sfântul Nicolae serbat la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, Sfântul copiilor, a adunat în capela Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea mulți elevi din clasele primare și gimnaziale. Au participat cu răbdare, smerenie și bucurie la Sfânta Liturghie săvârșită de părinţii profesori Radu Rus, Dorel Leucea și Alin Sonea. Au ascultat predica și rugăciunile, și-au unit glasurile la un loc rostind Crezul şi Tatăl Nostru, mulțumind Domnului pentru toate cele dăruite. Printre ei au fost copii care poartă numele de Nicolae și Nicoleta, sărbătorindu-le onomastica în acest cadru duhovnicesc și urându-le ca Sfântul Nicolae să îi ocrotească și să le fie model de smerenie și credință.

Și cum ghetuțele au fost pregătite de cu seară – după cum și colinda ne spune:

„Sfinte Nicolae, Sfinte Nicolae

Noi te așteptăm cu drag!

Sfinte Nicolae, Sfinte Nicolae

Cu cizmulițele în prag!”

...ele au fost umplute de daruri de către Moș Nicolae, care nu uită niciodată copiii, oferindu-le mereu darurile râvnite.

Momentul cu adevărat înălțător, însă, l-a constituit Sfânta Împărtășanie. Fiecare copil L-a primit pe Hristos cu sufletul curat, bucuros și deschis spre binecuvântările cerești.

Şi cum dar din dar se face rai, aşa cum spune vorba înțeleaptă, am răsplătit şi noi darul primit printr-un alt dar, un buchet de colinde cântate cu voci cristaline, duioase, din suflet curat de copil. „O, ce veste minunată!”, „Trei păstori”, „Linu-i lin”, „Steaua sus răsare”, „Astăzi s-a născut Hristos” și „Domn, Domn să-nălțăm” au inundat și au făcut să răsune capela în care ne aflam, într-un adevărat concert de colinde tradiționale oferit Marelui Sfânt al darului...

Aflându-ne în Postul Crăciunului, cu bunătate și râvnă creștinească, asemenea multor ani - mai mulți de un deceniu - am oferit semenilor, și în anul acesta, o părticică din raiul sufletelor noastre. A devenit deja o tradiție a școlii ca, în preajma sărbătorilor de iarnă, elevi, părinți și profesori deopotrivă, să aducem puțină bucurie în familiile acelora care o duc mai greu. Prin acțiunile derulate în cursul săptămânii trecute, De Crăciun, fii mai bun! și Săptămâna legumelor și a fructelor donate – acțiune în cadrul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară, am colectat peste trei sute de kilograme de produse alimentare neperisabile, dulciuri, legume și fructe. Am pregătit zeci de pachete care au fost împărțite chiar de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae.

Nu știm dacă Moș Nicolae a avut timp să se uite pe fereastră ca să vadă faptele noastre bune, dar știm sigur că de acolo, din cer, ne veghează și ne binecuvintează, surâzându-ne blând în fiecare zi.

Prof. Elena Viorica Brege