Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Sfinţii Ierarhi Ilie Iorest, Sava Brancovici şi Simion Ştefan, Mitropoliţii Transilvaniei, prăznuiţi la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei

Sfinţii Ierarhi Ilie Iorest, Sava Brancovici şi Simion Ştefan, Mitropoliţii Transilvaniei, prăznuiţi la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei

De sărbătoarea Sfinţilor Ierarhi Ilie Iorest, Sava Brancovici şi Simion Ştefan, Mitropoliţii Transilvaniei, marți, 24 aprilie 2018, paraclisul de la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei s-a îmbrăcat în haină de sărbătoare, cu prilejul hramului sfântului lăcaş.

Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească în paraclisul de la Centrul Eparhial, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

În cadrul Sfintei Liturghii, Ierarhul a hirotonit pe diaconul Lucian Teodor Lipai întru preot pe seama bisericii cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Parohia Dijir, Protopopiatul Marghita. Noul preot hirotonit a primit și hirotesia întru duhovnic.

Paraclisul de la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei a fost amenajat în toamna anului 1921, imediat după momentul în care Episcopia Oradiei, reînfiinţată prin Decretul Regal cu numărul 3655 din 30 august 1920, a reuşit să cumpere o frumoasă clădire în centrul Oradiei, ce a devenit Reşedinţa Chiriarhului Oradiei şi spaţiu pentru birourile administrative ale eparhiei. Achiziţionarea lui de către Episcopia Oradiei se datorează lui Octavian Goga, care în acea vreme era ministrul cultelor şi artelor, şi care, la solicitarea Episcopului ctitor Roman Ciorogariu al Oradiei, a intervenit decisiv în acordarea sumei de 1.500.000 de lei pentru cumpărarea imobilului şi dotarea acestuia cu mobilierul necesar.

Episcopul Roman Ciorogariu a amenajat un paraclis în noua clădire a Episcopiei, la etaj. În timp, acest spaţiu liturgic a fost împodobit şi înfrumuseţat de către Ierarhii care au arhipăstorit la Oradea. În anul 1931 s-a montat un frumos iconostas, realizat la Şcoala de Arte şi Meserii din Oradea, picturile de pe acesta fiind opera pictorului Anastase Demian, în anul 1932.

Importante lucrări de restaurare şi înfrumuseţare s-au făcut, atât în acest paraclis, cât şi în întreaga Reşedinţă Chiriarhală, în perioada arhipăstoririi vrednicului de pomenire Episcop Dr. Vasile Coman. Astfel, între anii 1971-1973, paraclisul a fost pictat în întregime de către renumitul pictor Eremia Profeta şi înzestrat cu vitralii deosebit de valoroase, aşa cum se află până în zilele noastre. Sfinţirea sfântului lăcaş a avut loc în data de 25 noiembrie 1973, la manifestări fiind prezent şi episcopul-vicar patriarhal de atunci, Antonie Plămădeală, viitorul mitropolit al Ardealului, paraclisul primind ca ocrotitori spirituali pe Sfinţii Ierarhi Ilie Iorest şi Sava Brancovici, Mitropoliţii Transilvaniei.

Începând din anul 2007, de la întronizarea Preasfinţitului Părinte Sofronie în scaunul de Episcop al Oradiei, paraclisul de la Reşedinţa Chiriarhală şi-a prăznuit, an de an, sfinţii protectori. La iniţiativa şi prin purtarea de grijă a Preasfinţiei Sale, la 24 aprilie 2012 paraclisul de la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei a primit un nou ocrotitor, pe Sfântul Ierarh Simion Ştefan, Mitropolitul Transilvaniei, după proclamarea oficială a canonizării sale, la 30 octombrie 2011.