Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Sfinții Trei Ierarhi sărbătoriți la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Sfinții Trei Ierarhi sărbătoriți la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

În ziua prăznuirii Sfinților Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, ocrotitorii învățământului teologic panortodox, 30 ianuarie 2017, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în mijlocul profesorilor și al elevilor de la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea.

Chiriarhul Oradiei a fost primit cu multă bucurie în paraclisul cu hramul Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana, unde a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi, respectiv Părinți consilieri de la Centrul eparhial și Părinții profesori de la Liceul Ortodox.

Prăznuirea Sfinţilor Trei Ierarhi a prilejuit şi un moment de aleasă bucurie duhovnicească pentru Preasfinţitul Părinte Sofronie al Oradiei, în această zi împlinindu-se 18 ani de la alegerea sa în treapta arhieriei, 30 ianuarie 1999, ca cel dintâi Chiriarh al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

După citirea pericopei evanghelice rânduite, Preacucernicul Părinte Florin Negruțiu, Inspector școlar de Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, a rostit un panegiric în cinstea Sfinților Trei Ierarhi, mari învăţători şi luminători ai lumii, vase alese ale Sfântului Duh, păstori plini de râvnă și dascăli ai dreptei credinţe, în care a subliniat virtuțile acestora, îndemnându-i pe tinerii elevi prezenți să preia și să aplice în propria viață exemplul de viețuire și de teologhisire a celor Trei Mari Ierarhi.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preacucernicul Părinte Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul și director al Liceului Ortodox, a mulțumit Preasfințitului Părinte Sofronie pentru că a ales să fie prezent la această sărbătoarea a școlii, precum și pentru purtarea de grijă arătată necontenit acestei instituții de învățământ pe care a ctitorit-o în urmă cu aproape un deceniu, când a venit la cârma Eparhiei Oradiei.

De asemenea, Părintele director a mai evidențiat faptul că celebrarea liturgică a Sfinților Trei Ierarhi este un corolar al manifestărilor desfășurate la Liceul Ortodox în săptămâna premergătoare prăznuirii patronilor învățământului teologic, activități concretizate în sesiunea de referate și comunicări științifice ale cadrelor didactice și ale elevilor, în reprezentații scenice legate de evocarea Unirii de la 1859 și în diseminarea proiectului de formare spirituală „Sfinții de lângă noi”.

În cuvântul de binecuvântare rostit la final, Preasfințitul Părinte Sofronie a mulțumit pentru dragostea cu care a fost întâmpinat și a felicitat întregul corp profesoral, dimpreună cu elevii și cu membrii corului „Diacon Nicolae Firu”, care au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie.

Chiriarhul Oradiei a subliniat că „cinstirea Sfinților Trei Ierarhi este legată și trimite la cinstirea Preasfintei Treimi. Așadar, sărbătoarea de astăzi are un pronfund caracter treimic, din punct de vedere dogmatic, deoarece Sfinții Trei Ierarhi au fost apărători neînfricați ai învățăturii despre Sfânta Treime. Din punct de vedere educațional și moral, ei rămân exemple pentru noi toți, iar din punct de vedere practic și concret este o zi de sărbătoare în care am avut ocazia să fim cu toții împreună, în comuniune sfântă, ca și mădulare ale aceluiași trup tainic, al cărui cap este Hristos Domnul.”

După Sfânta Liturghie, sărbătoarea a fost marcată și prin inaugurarea a două spații recent amenajate din cadrul școlii: un spațiu muzeal, colecția muzeală „Episcop Dr. Andrei Magier” și biblioteca „Maria Șerb de Holtmizeș”. Spațiul muzeal conține o colecție de obiecte vechi meșteșugărești și de uz casnic din ținutul Bihorului și al Crișanei, precum și frumoase costume tradiționale din aceeași zonă, multe dintre obiecte fiind donate de Preasfințitul Părinte Sofronie, iar celelalte fiind adunate de către elevii și cadrele didactice ale liceului.

De asemenea, biblioteca „Maria Șerb de Holtmizeș” cuprinde o colecție de cărți din literatura universală și română, la care se adaugă la loc de cinste o colecție de specialitate teologică, enciclopedii, albume de artă, CD-uri cu muzică clasică, donate pe parcursul anilor de către Preasfințitul Părinte Sofronie, pentru a fi consultate de către cadrele didactice și de către elevii școlii, în vederea formării unei culturi generale și de specialitate teologică, necesară în spațiul multicultural și pluriconfesional din societatea contemporană. De asemenea, biblioteca a fost îmbogățită și prin donația de carte de specialitate matematică a reputatei profesoare Lucia Șerb din București.

Sărbătoarea școlii s-a încheiat printr-un microrecital de cântece tradiționale, susținut de către Corul „Diacon Nicolae Firu”, dirijat de către Părintele Arhid. Prof. Ștefan Lakatos.