Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Sfințirea noii biserici din parohia Boianu Mare

Sfințirea noii biserici din parohia Boianu Mare

În Duminica a douăzeci și una după Rusalii, 11 octombrie 2020, când în Biserica Ortodoxă Română se prăznuiesc Sfinții Părinți de la Sinodul al VII-lea Ecumenic, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în enoria Boianu Mare, Protopopiatul Marghita, în cadrul căreia, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba de târnosire a noii bisericii parohiale ce poartă hramul Nașterea Maicii Domnului.

Chiriarhul locului a fost întâmpinat cu multă căldură duhovnicească de către preotul paroh, oficialitățile locale și credincioșii parohiei Boianu Mare. În urmă cu mai bine de treisprezece ani, tot Preasfinția Sa a sfințit și așezat piatra fundamentală a acestui sfânt lăcaș, pe locul unde a existat, în 1939, o veche fundație de biserică, punând astfel început bun lucrărilor de construcție, fiind cea dintâi piatră de temelie pe care Preasfințitul Părinte Sofronie a sfințit-o în calitate de Întâistătător al Eparhiei Oradiei, în data de 15 iulie 2007.

Ca mărturie a recunoașterii hărniciei și ca încununare a lucrării ctitoricești, misionare și pastorale a preotului paroh Ioan Morar, Ierarhul Oradiei l-a hirotesit întru iconom- stavrofor. De asemenea, în semn de prețuire a jertfelniciei și a armonioasei colaborări dintre păstor și credincioși, Preasfinția Sa a oferit, la inițiativa preotului paroh, diplome de apreciere Consiliului parohial, dar și celor care s-au evidențiat printr-o purtare de grijă sporită față de lăcașul de cult al acestei comunități creștin-ortodoxe.

La sfârșitul programului liturgic, Chiriarhul Oradiei a rostit un frumos cuvânt de învățătură în care a tâlcuit înțelesurile duhovnicești ale pericoperi evanghelice citite în cadrul Sfintei Liturghii (Luca 8, 5 - 15), în care ne este relatată de către Mântuitorul Iisus Hristos, prin Pilda Semănătorului, varietatea modurilor umane de rodire interioară a chemării dumnezeiești. Apoi, Preasfinția Sa a subliniat necesitatea cunoașterii și păstrării învățăturii de credință cu privire la sfintele icoane, apărată și articulată cu o grijă deosebit de mare de către Sfinții Părinți ai ultimului Sinod Ecumenic. La finalul cuvântului, Episcopul Oradiei a explicat slujba de târnosire a bisericii și a accentuat importanța harică și istorică a sfințirii lăcașului de închinare în viața unei comunități, îndemnându-i pe credincioșii acestei parohii la perpetuarea tradițiilor românești creștine, într-o lume care se află într-un puternic proces de dezrădăcinare de valorile străbune.

Andi Bacter