Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Simpozion dedicat pastoraţiei şi misiunii Bisericii la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea

Simpozion dedicat pastoraţiei şi misiunii Bisericii la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea

În cadrul manifestărilor prilejuite de Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi în Patriarhia Română, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” a Universităţii din Oradea, în colaborare cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, a organizat în perioada 28-29 mai 2015, Simpozionul naţional cu participare internaţională, având ca temă „Pastoraţia şi misiunea Bisericii într-o lume desacralizată. Perspective actuale”.

Deschiderea oficială a lucrărilor simpozionului a avut loc joi, 28 mai 2015, şi a fost precedată de slujba de Te Deum oficiată  în paraclisul universitar „Sfântul Teodor Studitul” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman”, cu participarea unor invitaţi de prestigiu, profesori, doctoranzi, masteranzi şi studenţi. La finalul slujbei, Pr. Conf. Univ. Dr. Viorel Popa, Director de Departament în cadrul facultăţii, a urat bun venit invitaţilor şi a declarat deschise lucrările simpozionului.

Prima parte a manifestării s-a desfăşurat la Sala de conferinţe a Bibliotecii Universităţii, unde Preacucernicul Părinte Prot. Prof. Radu Valer Rus, consilier pentru învăţământ şi activităţi cu tineretul la Episcopia Oradiei, a transmis mesajul de binecuvântare şi de apreciere al Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, adresat participanţilor la acest simpozion, subliniind, totodată, importanţa misiunii şi asumarea responsabilităţii ei.

În cadrul alocuţiunilor dedicate evenimentului, la care au participat cadre didactice de la alte facultăţi de teologie ortodoxă din cuprinsul Patriarhiei Române, dar şi de la Universitatea din Regensburg, Germania, şi Universitatea Aristotel din Tesalonic, Grecia, au fost evocate diverse aspecte legate de importanţa misiunii şi slujirii Bisericii, slujirea ca noţiune implicând o angajare voluntară, iar misiunea nu este altceva decât forma văzută a iubirii treimice pentru lume, actualizată în cel mai profund mod de către Mântuitorul nostru Iisus Hristos şi oferită ca moştenire Bisericii Sale, în scopul mântuirii omului.

S-a evidenţiat, de asemenea, ideea conform căreia slujirea şi misiunea evocă dinamica Bisericii, ceea ce denotă faptul că Biserica nu este un organism static, ci un organism viu care se adaptează la condiţiile de viaţă, urmărind slujirea lui Hristos Domnul şi Mântuitorul. Slujirea şi misiunea înseamnă împărtăşirea din viaţa iubirii treimice încă din timpul vieţii pământeşti, având ca mijloace concrete, vizibile, Cuvântul Evangheliei şi Tainele dătătoare de har, prin care lucrează Duhul Adevărului.

La finalul lucrărilor simpozionului, Preacucernicul Părinte Prof. Univ. Dr. Dumitru Megheşan, decanul facultăţii orădene, a mulţumit tuturor participanţilor pentru frumoasele şi interesantele expuneri, transmiţându-le bucurii duhovniceşti şi succes în lucrarea pastoral-misionară. Totodată, pentru participanţii la lucrările simpozionului, acest prilej a fost unul de bucurie şi de comuniune frăţească în iubirea lui Hristos Domnul.