Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Sinaxă monahală în Eparhia Oradiei

Sinaxă monahală în Eparhia Oradiei

Sub înalta binecuvântare a Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în ziua de vineri, 15 mai 2015, la Mănăstirea Izbuc a avut loc Sinaxa stareților, starețelor și egumenilor de la așezămintele monahale din Episcopia Oradiei, cu tema: „Misiunea parohiei şi a mănăstirii azi”.

Sinaxa a debutat, la ora 9, cu săvârşirea Sfintei Liturghii şi a slujbei de Te Deum, în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, de către un sobor de ieromonahi format din: Preacuviosul Părinte Arhimandrit Mihail Tărău, exarhul mănăstirilor și schiturilor din Eparhia Oradiei și stareț al Mănăstirii Izbuc, Preacuviosul Părinte Protosinghel Serafim Pop, starețul Mănăstirii Stâna de Vale şi Preacuviosul Părinte Protosinghel Atanasie Paleu, duhovnicul Mănăstirii „Sfânta Cruce” din Oradea. Apoi, întregul cin monahal prezent s-a deplasat în trapeza mare a Mănăstirii Izbuc unde s-au desfăşurat lucrările sinaxei, prezidate, cu binecuvântarea Chiriarhului Oradiei, de către Preacuviosul Părinte Arhimandrit Mihail Tărău, exarhul mănăstirilor și schiturilor din Eparhia Oradiei.

În cuvântul de deschidere rostit, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Mihail Tărău a subliniat importanţa misiunii şi lucrării pe care aşezămintele monahale le au într-o lume tot mai desacralizată şi descreştinată, mănăstirea fiind, în acelaşi timp, un loc al trăirii spiritualităţii filocalice, dar şi un spaţiu misionar duhovnicesc. Apoi, Preacuvioșia Sa a prezentat referatul cu titlul „Valenţele misionare ale parohiei şi mănăstirii în societatea actuală”, redactat de către Preacucernicul Părinte Dr. Ioan Codorean, preot slujitor la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, Biserica cu Lună din Oradea şi director al Centrului Cultural Ortodox „Catedrala cu Lună” Oradea.

La finalul întrunirii, Preacuviosul Părinte Arhim. Mihail Tărău a transmis, din partea Chiriarhului Oradiei, cuvânt de binecuvântare pentru întreaga adunare monahală, stareți, starețe și egumeni de la așezămintele mănăstirești din cadrul Eparhiei Oradiei.