Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Slujire arhierescă în biserica parohiei Oradea-Ioșia II de Ziua Națională a României

Slujire arhierescă în biserica parohiei Oradea-Ioșia II de Ziua Națională a României

În Duminica a șaisprezecea după Rusalii, în cea dintâi zi a lunii lui Undrea, 1 decembrie 2019, la aniversarea Zilei Naționale a Românei, preoții și credincioşii parohiei Sfântul Ierarh Nicolae din Oradea-Ioșia, Protopopiatul Oradea, au avut bucuria și binecuvântarea să primească vizita Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, care a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească în biserica parohială, în prezența a numeroși credincioși.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de cameră „Voces” din Oradea din Oradea, dirijat de Doamna Prof. Dorina Dumitrescu.

În cadrul Sfintei Liturghii, după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei, capitolul 25, versetele de la 14 la 30, Chiriarhul Oradiei a tâlcuit semnificaţiile duhovnicești ale Pildei talanților spusă de către Mântuitorul Iisus Hristos:

„Pilda talanților pe care am auzit-o este foarte frumoasă și sugestivă pentru fiecare dintre noi, deoarece ea descoperă ce face Dumnezeu cu lumea, cu oamenii pe care i-a creat și ce facem noi, oamenii, cu ceea ce Dumnezeu ne-a dăruit, căci talanții sunt darurile pe care Dumnezeu le face oamenilor. Pe toți Dumnezeu ne cheamă la viață, la existență și tuturor ne dăruiește daruri, talanți, talente, cuvântul «talent» provenind de la cuvântul «talant», moneda din antichitate, de care se folosește Mântuitorul Iisus Hristos în pilda ce am ascultat-o.”

„Domnul Hristos vorbește în pilda spusă despre talanți, despre bani și felul cum pot fi ei înmulțiți, pentru că se adresează iudeilor, iar poporul iudeu este cunoscut ca un popor care, între alte daruri pe care le-a primit de la Dumnezeu, el fiind poporul ales al Legii celei Vechi, este foarte priceput în a face comerț, în a înmulți banii. Având un astfel de auditoriu format din iudei, Domnul Iisus Hristos, Care El Însuși ca Om a venit în lume din neamul iudeilor, căci Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și Pururea Fecioara Maria era din poporul cel ales al lui Israel, El cunoștea foarte bine mentalitatea poporului din care a ieșit, ca Om, și Se adresează lor, așadar, vorbindu-le despre Dumnezeu și oameni, despre viața cea veșnică în Rai sau în iad, prin realități de pe pământ pe care ei să le înțeleagă, bucuria Domnului fiind Împărăția cerurilor, iar întunericul cel mai dinafară unde este plângerea și scrâșnirea dinților fiind iadul.”

Părintele Aurel Siomion Goga, Protopopopul Oradiei, Peștișului și Aleșdului, a adresat cuvânt de bun venit Ierarhului, iar parohul locului, Părintele protoiereu Filaret Petru Fiț, care împlinește și ascultarea de consilier economic și financiar la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei, instalat în această parohie în ziua de 29 septembrie 2019, a mulțumit Chiriarhului pentru înalta purtare de grijă și dragostea arătată bunilor credincioși din enoria Oradea-Ioșia II.

La final, Preasfinţitul Părinte Sofronie a felicitat pe părintele consilier eparhial și paroh, pe părintele coslujitor și părintele pensionar îmbisericit aici pentru aleasa lucrare pastoral-misionară pe care o desfășoară, dar și pe bunii credincioși ai enoriei pentru dragostea arătată Bisericii strămoșești, înnoind îndemnul pastoral de a-și aduce fiecare contribuția, după posibilități, la colectele de bani, alimente, îmbrăcăminte, și medicamente ce se desfășoară în întreaga Patriarhie Română pentru ajutorarea semenilor aflați în lipsuri, suferințe și nevoi. Cu prilejul Zilei Naționale a României, Ierarhul a adresat tuturor celor prezenți alese urări de ani mulți și buni, în sănătate și cu binecuvântare de la Dumnezeu.

 

După Sfânta Liturghie, Chiriarhul Oradiei a luat parte, începând cu ora 12, pe platoul din fața statuii Ostașului Român din Parcul 1 Decembrie din Oradea, aflat în vecinătatea Catedralei Episcopale Învierea Domnului, la ceremonialul religios și militar organizat de Prefectura Județului Bihor și Garnizoana Oradea cu prilejul Zilei Naționale a României, desfăşurat în prezenţa oficialităţilor locale şi centrale şi a mii de orădeni.

 Manifestarea a început cu o slujbă de Te Deum, oficiată, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Sofronie al Oradiei, de către preoţii capelani care activează  în cadrul structurilor militare ale Garnizoanei Oradea. Au urmat discursuri rostite de Domnul Ioan Mihaiu, Prefectul Judeţului Bihor, şi de Doamna Prof. Univ. Dr. Alina Stoica, care au evocat importanţa şi semnificaţiile Zilei Naţionale a României.

Manifestarea s-a încheiat cu ceremonia depunerii de coroane şi jerbe de flori la statuia Ostașului Român, precum şi de parada detașamentelor militare și din cadrul structurilor de ordine și siguranță națională.

Cu prilejul Zilei Naționale a României, în toate sfintele lăcașuri din cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, după săvârșirea Sfintei Liturghii, a fost oficiată slujba de Te Deum pentru eroii neamului românesc, care prin jertfa lor au înfăptuit unitatea naţională a românilor în anul 1918, mulţumindu-se Bunului Dumnezeu pentru binefacerile revărsate de-a lungul vremii peste poporul român.