Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Statuia Regelui Ferdinand I al României dezvelită și sfințită la Oradea

Statuia Regelui Ferdinand I al României dezvelită și sfințită la Oradea

La împlinirea a 100 de ani de la vizita istorică a Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria la Oradea, 23 mai 1919, în după amiaza zilei de 23 mai 2019, în Piaţa Unirii din urbea de pe malurile Crișului Repede a fost dezvelită și sfințită statuia ecvestră a Suveranului, în prezenţa a sute de orădeni, care au înfruntat o vreme ploioasă, dar și a numeroși invitați de seamă și a unor oficialități locale și centrale.

Din partea Casei Regale a României, a luat parte la eveniment Altețea Sa Regală Principele Radu al României, oaspete al Primăriei Oradea pentru a marca împlinirea celor 100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria în oraşul de pe Crişul Repede. De asemenea, au onorat cu prezenţa la eveniment Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Ortodox Român al Oradiei, dar şi Preasfințitul Părinte Virgil, Episcop Greco-Catolic de Oradea.

Festivităţile au debutat cu intonarea Imnului Naţional al României de către corul orădean Voces, dirijat de Doamna Conf. Univ. Dr. Carmen Rus. Dezvelirea statuii a fost făcută de către artistul care a realizat lucrarea, sculptorul Florin Codre, după care a urmat slujba de sfințire a monumentului, oficiată de Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Altețea Sa Regală, Principele Radu a mulţumit, în cuvântul rostit cu acest prilej, autorităţilor locale pentru gestul reparatoriu, de a reașeza statuia Regelui Ferdinand I acolo unde a tronat odinioară:

„Nu găsim cuvinte pentru a mărturisi emoţia şi admiraţia pe care le avem faţă de comunitatea dumneavoastră pentru extraordinarul gest pe care îl faceţi astăzi. Nu numai că puneţi la loc statuia Regelui Ferdinand în chiar ziua în care, acum o sută de ani, intra pe poarta acestui important oraş al ţării, dar şi pentru că o faceţi dând un excepţional exemplu de patriotism. Făcând acest gest, nu reparaţi doar istoria, ci aduceţi omagiu acestei ultime sute de ani din istoria noastră care a costat poporul român mai mult sânge şi mai multe vieţi decât a făcut-o oricare alt secol din istoria noastră bimilenară.”

Domnul Prof. Nicolae Noica de la București, invitat de seamă la acest eveniment, a prezentat personalitatea Regelui Ferdinand și principalele împliniri realizate sub domnia sa, subliniind că „astăzi, aici, la Oradea, suntem martorii unui act de dreptate: repunerea la locul cuvenit a statuii Regelui Ferdinand Întregitorul, cel căruia i-a fost hărăzit să realizeze Marea Unire.”

Ultimul vorbitor a fost Domnul Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, care a mulţumit celor care au acceptat invitaţia de a asista la acest eveniment istoric, dar şi artistului Florin Codre care a realizat statuia într-un timp foarte scurt: „Dacă această piaţă se numeşte Piaţa Unirii, iar acum o sută de ani Regele Ferdinand a adus România celor doi episcopi, Roman Ciorogariu și Demetriu Radu, şi lui Iuliu Maniu, prin generalul Traian Moşoiu şi prin Armata Română, atunci în această axă istorică nu putea să lipsească Regele Ferdinand”, a afirmat primarul Oradiei.

Evenimentul s-a încheiat cu un scurt recital al corului Voces  şi cu festivitatea depunerii de coroane şi jerbe la statuia Regelui Ferdinand I Întregitorul.