Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Tabără pentru copii la Mănăstirea Voivozi din Episcopia Oradiei

Tabără pentru copii la Mănăstirea Voivozi din Episcopia Oradiei

Având binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (A.F.O.R.E.O.) și Parohia Voivozi de Șimian, Protopopiatul Marghita, au organizat, în ultimele zile ale lunii lui cuptor, o tabără de vară pentru copii și tineri, la Mănăstirea Voivozi, gazdă fiind Preacuviosul Părinte Protosinghel Chesarie Pondroș, starețul mănăstirii, dimpreună cu nevoitorii sfintei mănăstiri.

Cei care s-au bucurat de câteva zile frumoase de vară, pline de activități distractive, recreative, dar și educative și religioase, au fost un număr de 20 de elevi din satul Voivozi de Șimian, precum și din localitatea Valea lui Mihai, care au fost însoțiți de Doamna Maria Furău, învățătoare la Școala Gimnazială din Voivozi de Șimian, precum și de Viorica Cherteș, președinta A.F.O.R.E.O., elevii fiind răsplătiți astfel pentru rezultatele frumoase pe care le-au obținut la școală, costurile taberei fiind în totalitate suportate de organizatori și gazde.

Deoarece anul 2017 este declarat în Patriarhia Română „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești”, copiii au avut prilejul să se inițieze în tainele icoanei, sub atenta îndrumare a doamnelor profesoare Maria Bronț și Romina Hulban, care i-au învățat pe copii să picteze icoane pe sticlă, după modele iconografice tradiționale și consacrate.

De asemenea, copiii au participat la numeroase activități recreative și educative deopotrivă, învățând cântece și jocuri noi, luând parte la excursii prin împrejurimile mănăstirii, aceasta aflându-se într-un cadru natural foarte frumos. Astfel ei au putut vizita tabăra de la Pădurea Neagră, dar și să facă drumeții prin pădure. Pe lângă acestea, elevii au organizat și seri cinefile, vizionând filme precum „Amintiri din copilărie”, ecranizare după povestirile lui Ion Creangă, dar și alte filme cu caracter educațional. În încheierea taberei, în seara dinaintea plecării, s-a organizat un tradițional foc de tabără, unde atmosfera a fost întreținută de frumoasele cântece interpretate de copii, dimpreună cu doamnele profesoare și cu toți cei prezenți.

Întorși acasă, toți participanții la tabără au fost prezenți la Sfânta Liturghie, duminică, 30 iulie, în biserica parohială din Voivozi de Șimian, împreună cu toți credincioșii din sat, iar la final Părintele paroh Bogdan Feher a sfințit icoanele care au fost pictate de copii în tabără, fiecare copil ducându-și acasă icoana pictată, spre bucuria părinților și a celor dragi. De altfel, Părintele Bogdan a fost tot timpul prezent în mijlocul copiilor, atât la programul liturgic, cât și în activitățile zilnice, implicându-se activ în buna desfășurare a taberei.

În încheiere, doamna învățătoare Maria Furău le-a înmânat copiilor diplome din partea organizatorilor, iar Părintele paroh și doamna Viorica Cherteș, președinta A.F.O.R.E.O., principalii organizatori ai acestei tabere, au mulțumit tuturor pentru buna desfășurare a acesteia, precum și pentru implicarea frumoasă și rodnică a tuturor celor care au ajutat la înfăptuirea acestei frumoase activități educative și recreative.

Sfânta Mănăstirea Voivozi este o străveche vatră monahală, atestată arheologic încă din secolul al XIV-lea, din vremea voievozilor Balc şi Drag, nepoţi ai lui Dragoş Descălecătorul, de numele lor legându-se şi numele locului, fiind dependentă de vestita mănăstire „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Perii Maramureşului, stavropighie a Patriarhiei ecumenice.