Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Târnosirea bisericii din Hinchiriş

Târnosirea bisericii din Hinchiriş

În Duminica a douăzecea după Rusalii, a Învierii fiului vaduvei din Nain, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat slujba de târnosire a noii biserici cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sfântul Ioan cel Nou Românul” din parohia Hinchiriş, Protopopiatul Beiuş, urmată de săvârşirea Sfintei Liturghii arhiereşti, în sobor de preoţi şi diaconi.

Satul Hinchiriş este aşezat la poalele Munţilor Codru Moma, în partea de vest a Depresiunii Beiuşului, traversat longitudinal de „Valea Hinchiriş”, fiind o străveche vatră românească ortodoxă, fapt atetestat şi de biserica din lemn, monument istoric, cu hramul „Înălţarea Domnului”, ridicată, potrivit istoricului Ioan Godea, la începutul secolului al XVIII-lea, sau chiar mai devreme, la sfârşitul secolului al XVII-lea, aşezată pe un vârf de deal, de unde veghează asupra întregii comunităţi.

Biserica nouă s-a ridicat într-un interval de timp foarte scurt, doar patru ani de zile, între 2008 şi 2012, piatra de temelie a noului sfânt locaş fiind sfinţită de către Preasfinţitul Părinte Sofronie al Oradiei la 18 mai 2008, şi a fost înzestrată cu iconostas din lemn de tei, parchet, două candelabre, două clopote turnate la Innsbruck, în Austria, obiecte şi cărţi de cult precum şi cu o frumoasă pictură în tehnica „fresco”. În exterior, sfâtul lăcaş a fos împrejmuit cu gard iar în curtea acestuia au fost înălţate o troiţă, un monument în cinstea eroilor satului şi un lumânărar.

În cuvântul de învăţătură rostit, Chiriarhul Oradiei a subliniat mai întâi rolul şi rostul slujbei de sfinţire a unei noi biserici: „Evenimentul acesta este unic iar slujba foarte bogată, fiind săvârşită pentru slava lui Dumnezeu, pentru numele lui Dumnezeu, în numele lui Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu, în locul sfinţit, să sfinţească şi sufletele noastre, să înnoiască şi viaţa noastră, să ne transforme în oameni ai Legii celei Noi, în creştini adevăraţi”, a spus Preasfinţia Sa.

Vlădica Sofronie a explicat, apoi, credincioşilor prezenţi semnificaţia principalelor moment din timpul slujbei de târnosire, arătând că, în biserică, nu se săvârşeşte nimic fără episcop, întreaga slujire preoţească se datorează mandatului primit de preot de la ierarhul său, în numele şi cu acordul căruia îşi exercită lucrarea harului preoţiei primit la hirotonie. „Înmânarea antimisului preotului, sfinţirea bisericii de către episcop este o formă vizibilă a legăturii dintre episcop şi preoţii săi, precum părintele care vine să îşi cerceteze fiul, şi fiul care arată cinstire respectuoasă părintelui său”.

Concluzionând, PS Sofronie, a spus: „Astăzi, noi toţi, am fost înălţaţi duhovniceşte prin lucrarea Duhului Sfânt, mărturisind prin rugăciune către Preasfânta Treime că această biserică a fost zidită de Tatăl, întărită de Fiul, înnoită de Duhul Sfânt, care a luminat şi a sfinţit sufletele noastre”.

Pentru întreaga activitate pastoral-misionară precum şi pentru râvna şi jertfa depusă pentru ridicarea şi împodobirea bisericii, Preasfinţitul Sofronie l-a distins pe Pracucernicul Părinte paroh Florin Ovidiu Stan cu rangul de iconom-stavrofor, iar membrilor Consiliului parohial, oficialităţilor locale şi judeţene, precum şi sponsorilor le-a înmânat diplome de apreciere. Tot în cadrul acestui frumos şi solemn eveniment, Consiliul local al comunei Lazuri de Beiuş a conferit Chiriarhului Oradiei titlul de Cetăţean de Onoare.