Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Un secol de dor - concert dedicat Zilei Culturii Naționale la Oradea

Un secol de dor - concert dedicat Zilei Culturii Naționale la Oradea

Ziua de naștere a poetului național Mihai Eminescu, 15 ianuarie, „omul deplin al culturii românești”, este declarată, începând din anul 2010, ca Ziua Culturii Naționale.

La Oradea, cea de-a zecea ediție a Zilei Culturii Naționale, 15 ianuarie 2020, a fost marcată printr-un concert-regal închinat limbii române susținut de maestrul Grigore Leșe, cunoscutul interpret de muzică tradițională românească.

Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea s-a umplut de orădeni și bihoreni iubitori ai muzicii și melosului tradițional românesc, un public avizat, cultivat, vibrant şi iubitor de frumos, care a audiat un concert de înaltă ținută și trăire spirituală și națională. Au fost prezenți la concert Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria și Locțiitor al Episcopiei Daciei Felix, Preasfințitul Părinte Virgil, Episcop Greco-Catolic de Oradea, oficialități locale și centrale, dar și numeroși oameni de cultură, preoți, cadre didactice, elevi și studenți de la școlile teologice din Episcopia Oradiei.

Organizatorul spectacolului-eveniment a fost Domnul Răzvan Bucuroiu, director fondator al Editurii Lumea credinței și președintele Asociației Ziariștilor și Editorilor Creștini (AZEC), cu sprijinul Părintelui Vasile Bota, parohul bisericii Sfântul Apostol Andrei din Oradea.

Artistul Grigore Leşe a interpretat cele mai cunoscute piese ale sale, melodii vechi, provenind din folclorul autentic românesc și marcând evenimente importante din viața omului, acompaniate de diverse instrumente muzicale la care artistul cântă, puse într-un montaj de lumină şi culoare, de armonii şi cugetări profunde, de vibraţie românească, un adevărat regal muzical închinat limbii române, sonorităţilor tradiţionale şi trăirilor identitare. Pe tot parcursul concertului, Grigore Leșe a fost acompaniat de opt clerici și teologi orădeni, reuniți într-un mic cor, care, fără a face vreo repetiție împreună cu maestrul Grigore Leșe, au interpretat câteva melodii și au asigurat fundalul sonor, încadrându-se în chip magistral în programul evenimentului muzical.

Pr. Cristian Rus