Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Vizită de suflet la Muzeul Episcopiei Oradiei

Vizită de suflet la Muzeul Episcopiei Oradiei

Ziua Internaţională a Educaţiei, prilej de sărbătoare. Fiecare dintre noi ne-am străduit să o aniversăm astfel încât o rază de lumină să ne pătrundă în suflet şi în minte.

Elevii clasei a V-a D ai Şcolii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu” din Oradea, împreună cu doamna dirigintă Alina Deliman, am vizitat Muzeul Episcopiei Oradiei, aflat în incinta Palatului Episcopal Ortodox. Bucuria noastră a tuturor a fost mare când însuşi Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, ne-a întâmpinat cu multă căldură şi ne-a condus într-un tur al Paraclisului de la Centrul Eparhial şi al Muzeului eparhial.

Am remarcat dragostea cu care Ierarhul împărtăşea micilor vizitatori pagini de istorie a neamului, noţiuni de artă bisericească, stil şi frumos din arhitectura clădirii Centrului Eparhial și a urbei. După cum ne-a mărturisit, abilităţile de ghid le are încă din copilărie, când, în vacanțe, împreună cu mama Preasfinţiei Sale, mergea la Mănăstirea Govora, din Arhiepiscopia Râmnicului, unde ghida pelerinii impresionaţi şi încântaţi de cunoştinţele micului şcolar.

Printre obiecte de cult, veşminte, icoane, cărţi vechi sau manuscrise, elevii noştri au răsfoit pagini de istorie a Bisericii noastre străvechi şi încercate, au privit spre trecut şi i-au cunoscut pe cei care, cu atâta dragoste şi devotament, au condus-o. Născută în tinda Bisericii, şcoala a fost mereu dătătoate de înţelepciune, iar lumina adăugată de Dumnezeu dascălului, face ca flacăra acestuia să nu se stingă niciodată, ci să străbată veacurile şi să deschidă inimile învăţăceilor.

Încălziţi de Rugăciunea lui Iisus sau Rugăciunea Inimii, pe care, la finalul vizitei, Preasfinţia Sa a rostit-o împreună cu noi și ne-a îndemnat să o spunem cât mai des, ne-am întors la şcoală cu bucuria de a ne simți fii și fiice ai unui neam ales de Dumnezeu, care locuim în Grădina Maicii Domnului.