Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Volume unicat lansate în Eparhia Oradiei

Volume unicat lansate în Eparhia Oradiei

Pr. Cristian Rus

         

În ziua de joi, 23 mai 2019, o zi cu semnificații istorice și simbolice profunde pentru orașul Oradea, la aniversarea a 100 de ani de la vizita Regelui Întregitor Ferdinand I și a Reginei Maria la Oradea, după eliberarea și unirea de facto a urbei cu Regatul României cu o lună de zile mai devreme, a avut loc un frumos eveniment cultural-editorialistic, prin lasarea cărții monografice și biografice, în două volume, cu titlul Pr. Gheorghe Nemeș - Cincizeci de ani în slujba Bisericii Ortodoxe Române și a neamului meu românesc, apărută recent în Editura Episcop Nicolae Popovici a Episcopiei Oradiei, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, autor fiind Părintele Gheorghe Nemeș de la Parohia Oradea-Vii.

În cele aproape 1000 de pagini și peste 1300 de fotografii sugestive, pe lângă prezentarea cronologică a vieții și activității preoțești a Părintelui Gheorghe Nemeș, se cuprind imagini și însemnări ale unor mari Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, ai învățământului teologic universitar de la București, Sibiu și Oradea, precum și ale unor cărturari de frunte ce au vizitat bisericile și muzeele înființate de Părintele Gheorghe Nemeș la Homorog, Tinca și Oradea.

După ce Duminică, 19 mai 2019, după Sfânta Liturghie, volumele au fost prezentate enoriașilor Parohiei Oradea-Vii, unde Părintele Gheorghe Nemeș slujește, neostenit, cu realizări și împliniri bogate, fiind caracterizat de vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist al României drept „stâlp al Ortodoxiei din Bihor”, vreme de peste trei decenii, cartea a avut parte și de o lansare dedicată publicului larg, joi, 23 mai, de la ora 14, în sala de evenimente „Florica Ungur” din centrul municipiului Oradea, la care au luat parte numeroși invitați.

În prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a numeroși preoți, profesori de teologie, cadre didactice universitare și preuniversitare, cadre militare, oficialități, elevi și studenți, dar și a membrilor familiei Părintelui Protoiereu Gheorghe Nemeș, precum și a două coruri și a multor credincioși din Oradea, Părintele Gheorghe Nemeș, autorul cărții, a deschis seria cuvântărilor festive, aducând mulțumire Bunului Dumnezeu pentru toate darurile pe care cu îmbelșugare le-a revărsat asupra persoanei sale și a familiei sale în acești peste cincizeci de ani de slujire, cu râvnă și devotament, a Sfintei Biserici Ortodoxe din Bihor, în cele trei parohii unde a activat în calitate de preot paroh, respectiv Homorog, Tinca și Oradea-Vii.

De asemenea, Părintele Gheorghe a adresat mulțumire adâncă Preasfințitului Părinte Sofronie pentru toate binecuvântările oferite programelor misionare, culturale și filantropice organizate în parohia Oradea-Vii, dar mai ales pentru aleasa purtare de grijă și dragostea sfântă cu care a înconjurat familia sa trupească și familia cea mare duhovniească a enoriei Viilor Orăzii, de la venirea sa la cârma Eparhiei Oradiei.

Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie, în cuvântul rostit cu acest prilej, a făcut o prezentare amplă a bogatei și rodnicei activități în câmpul misionar-pastoral al Sfintei Biserici a Părintelui Gheorghe Nemeș, la Homorog, la Tinca și la Oradea-Vii, care nici după pensionare nu s-a astâmpărat, slujind la Sfântul Altar și activând cu folos mult în misiunea filantropică a parohiei Oradea-Vii, în calitate de coordonator al sucursalei parohiale „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Asociației Filantropia a Episcopiei Oradiei, sucursală care gestionează proiectul filantropic Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, prin care, începând din anul 2010, de la lansarea sa în cadrul vizitei Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României în Episcopia Oradiei, la biserica parohială Oradea-Vii, mii de persoane nevoiașe au primit sprijin financiar și material și mângâiere duhovnicească, dar și mese calde zilnice, constituind un model demn de urmat pentru toate enoriile:

„Sunt două volume inedite, cuprinse într-o singură lucrare, pentru că nu prea s-a mai publicat așa ceva. În istoria bisericească sunt multe cronici ale bisericilor, ale parohiilor, dar și multe albume omagiale închinate Ierarhilor sau preoților profesori de teologie. Dar pentru un preot de enorie, să aibă o asemenea carte-album despre slujirea sa este o premieră, și o premieră izbutită. O carte în două volume, așadar, cu un conținut foarte bogat, cu foarte multe ilustrații mai vechi și mai noi, un album atractiv, ușor de parcurs, fiind, într-adevăr, o delectare spirituală.”

„Părintele Gheorghe a dorit să prezinte în cele două volume oglinda celor cincizeci de ani de slujire. Însă, pe lângă toate aceste împliniri pe care Părintele Gheorghe le are, credem că cea mai importantă realizare este frumoasa sa familie, o familie preoțească model, începând de la doamna preoteasă Paula, cele trei fiice, dintre care două preotese, ginerii, și continuând cu nepoții și cu cei doi, deocamdată, strănepoți, care i-au fost mereu aproape Părintelui Gheorghe în misiunea sa preoțească. Dar nu numai familia trupească i-a fost alături, ci și familia mare, familiile, parohiile prin care a trecut și unde a slujit și de unde și-a adunat fii și fiice duhovnicești care până în zilele noastre îl urmează, îi cer sfatul și se bucură de prietenia sa, sfinția sa bucurându-se, la rându-i, de prietenia acestora. Și aici se includ și colegii, confrații preoți cu care a studiat împreună la Seminarul teologic, la Caransebeș, la Cluj, la Institutul Teologic de grad universitar de la Sibiu, colegii de la sfintele altare cu care a slujit împreună și cu care au dus împreună greul în vremurile complicate de dinainte de anul 1989, când Biserica a fost nu de puține ori umilită. Nu în ultimul rând Părintele Gheorghe s-a bucurat și se bucură și de prietenia unor dascăli de teologie de prestigiu, dar și de prietenia spirituală și bucuria multor Ierarhi ai Bisericii noastre Ortodoxe Române și nu numai.”

„Așadar, activitatea Părintelui Gheorghe Nemeș, bogată și rodnică, este un model pentru toți preoții, în special pentru generația tânără, chiar dacă lumea s-a schimbat și misiunea preoțească se face altfel în zilele noastre, dar filonul rămâne același, credința rămâne aceeași, schimbându-se și diversificându-se doar felul în care prezentăm Evanghelia credincioșilor noștri.”

Presafinția Sa a adresat urări de ani mulți și binecuvântați Părintelui Gheorghe Nemeș și familiei sale, pentru a continua, cu aceeași putere și însuflețire, slujirea preoțească, așa încât să aibă în vedere publicarea și celui de-al treilea volum din această serie.

Șirul cuvântărilor a continuat cu Părintele Prof. Univ. Dr. Dumitru Abrudan, originar din satul Gepiu, la fel ca și Părintele Gheorghe Nemeș, fost decan al Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu, dar și fost decan al Facultății de Teologie Ortodoxă din Oradea, dascăl de teologie de prestigiu al Bisericii Ortodoxe Române, care a subliniat prietenia veche care îl leagă de Părintele Gheorghe Nemeș, consăteanul său, împreună cu care a slujit la altarul bisericii enoriei Oradea-Vii.

Părintele Dorel Octavian Rus, protopop onorar al Oradiei, redactorul celor două volume lansate, a vorbit celor prezenți despre munca de aproape doi ani în care s-a aplecat cu acrivie și minuțiozitate peste documentele și fotografiile din arhiva și biblioteca Părintelui Gheorghe Nemeș, punând în lumină, pas cu pas, întreaga activitate a sacerdotului bihorean, de peste tot unde Dumnezeu i-a îndrumat pașii, prezentând într-o ordine cronologică și sistematică, ușor de parcurs de către cititor, urmele consistente și amintirile vii ale Părintelui Gheorghe, îmbiate a fi o lectură de suflet pentru cei însetați de a cunoaște treptele devenirii sale în Biserica dreptmăritoare din Bihor.

Tehnoredactorul cărții, preotul și tipograful Ștefan Avram a prezentat cartea din punct de vedere al calității în elaborarea grafică a conținutului și a coperții, precum și în grija pentru tiparul volumelor.

Domnul Prof. Univ. Dr. Sorin Curilă, Președintele Senatului Universității din Oradea și-a exprimat bucuria și încântarea de a fi prezent la un eveniment cultural de o asemenea încărcătură spirituală și culturală, vorbind despre Părintele Gheorghe Nemeș în calitatea sa de enoriaș din copilărie al bisericii albastre, așa cum este cunoscută biserica enoriei Oradea-Vii, având amintiri dragi despre familia distinsă a Părintelui Gheorghe Nemeș.

În încheierea cuvântărilor Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie al Oradiei a vorbit despre însemnătatea zilei de 23 mai pentru orașul Oradea și județul Bihor, subliniind simbolismul puternic al însemnelor regale, Coroana de oțel, Sceptrul și Mantia Regelui Ferdinand, care se află expuse pentru o perioadă în Oradea, dar și faptul că, amplasarea statuii ecvestre a Regelui Ferdinand I exact pe locul unde aceasta s-a aflat odinioară în Piața Unirii din Oradea, reprezintă un gest necesar, de reconciliere istorică.

Membri din corul Psalmodia Varadiensis a Facultății de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea, dirijați de Părintele Conf. Univ. Dr. Habil. Mihai Brie, au încântat asistența cu piese corale religioase, clasice și patriotice. Apoi, corul Traian Moșoiu din Oradea, dirijat de Prof. Ioan Fluieraș, împreună cu elevi de la Școala Oltea Doamna din Oradea au exprimat prin cânt bucuria aniversării a o sută de ani de la vizita Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria la Oradea, din 23 mai 1919.

Părintele Gheorghe Nemeș a adus mulțumiri Chiriarhului Oradiei și tuturor celor care au onorat invitația la lansarea cărții-album și document în același timp, precum și tuturor celor care, Ierarhi, preoți și credincioși, l-au sprijinit în cursul celor cincizeci și doi de ani, de-acum, de slujire a Bisericii străbune și a neamului românesc.