Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Ziua Naţională a României marcată la Liceul Ortodox din Oradea

Ziua Naţională a României marcată la Liceul Ortodox din Oradea

Elevii şi cadrele didactice de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea au serbat într-un cadru festiv, prăznuirea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României, a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei şi Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

Astfel, marți, 29 noiembrie, catedra de istorie, împreună cu catedra de limba română, au organizat începând cu ora 13, în sala festivă a liceului, un program cultural-artistic. După intonarea imnului de stat al României, domnul profesor Alin Oros, profesor la catedra de istorie, a făcut o evocare a momentului istoric petrecut în anul 1918.

Părintele Profesor Radu Rus, Directorul Liceului, le-a mulțumit cadrelor didactice și elevilor pentru organizarea și buna desfășurare a programului artistic, amintindu-le că Marea Unire, nu ar fi fost posibilă fără ajutorul lui Dumnezeu și al Bisericii Ortodoxe Române, care a avut o contribuție foarte importantă la făurirea și păstrarea unității poporului român, dreptcredincios.

La finalul evenimentului, Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox, dirijat de Arhid. Prof. Ștefan Lakatos a susținut un mini recital alcătuit din cântece patriotice și colinde tradiționale românești, interpretatete într-o atmosferă de mare simţire românească şi creştinească deopotrivă.

Programul cultural a fost continuat miercuri, 30 noiembrie, de prăznuirea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României şi a Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, prin săvârşirea Sfintei Liturghii în paraclisul liceului.

Ca o încoronare a tuturor activităţilor şi manifestărilor, joi, 1 decembrie 2016, elevii şi cadrele didactice ale şcolii au participat în centrul oraşului la festivităţile religioase şi militare legate de sărbătorirea Zilei naţionale a României. În prezenţa Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a membrilor Permanenţei eparhiale şi a autorităţilor locale, cadrele didactice şi elevii au participat la ceremonia de depunere de coroane la statuia Soldatului necunoscut. De asemenea, un grup de elevi ai liceului a participat la parada unităţilor de învăţământ din Oradea.

Astfel, elevii liceului - unii dintre ei îmbrăcaţi în costume populare româneşti - prin programul cultural special, prin participarea la ceremoniile religioase şi militare, fac cinste poporului român din care s-au născut şi Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul căreia se formează.