Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Ziua Oradiei sărbătorită în anul Centenar

Ziua Oradiei sărbătorită în anul Centenar

În ziua de 12 octombrie 2018 s-au împlinit o sută de ani de când, în casa avocatului Aurel Lazăr din Oradea, fruntași români din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș au redactat o declarație de autodeterminare a românilor, prin care își exprimau limpede dorința de a se desprinde definitiv de vechea monarhie austro-ungară și de a se uni, ei și teritoriilor locuite de aceștia, cu Regatul României.

În amintirea acelui moment deosebit de important ce a precedat evenimentul epocal de la 1 Decembrie 1918, în anul 1992 s-a hotărât ca ziua de 12 octombrie să devină Ziua Oradiei, fiind serbată de atunci în fiecare an.

Anul acesta, aniversându-se Centenarul Marii Uniri din 1918, municipalitatea orădeană a organizat manifestări ample, ce s-au încadrat în programul larg de aniversare a celor o sută de ani de la unirea tuturor provinciilor istorice românești în cadrul Regatului României.

Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a participat, pe parcursul zilei de 12 octombrie, la momentele sărbătorești organizate de Primăria Municipiului Oradea și Garnizoana din Oradea, împreună cu clerici și credincioși din urbea de pe malurile Crișului Repede.

Ziua Oradiei a debutat cu o ședință a Consiliului Local al Muncipiului Oradea, prezidată de Domnul Primar Ilie Bolojan, în Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” din Oradea, fosta casă a fruntașului bihorean, acolo unde, în urmă cu o sută de ani, s-a semnat Declarația de Independență de la Oradea. A fost prezent la acest moment Domnul George Ivașcu, Ministrul Culturii și Identității Naționale, precum și numeroase oficialități centrale, județene și locale, precum și personalități ale vieții academice, culturale și sociale din Bihor.

A fost intonat Imnul Național al României, iar Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a rostit o rugăciune de binecuvântare. Primarul Ilie Bolojan a făcut o scurtă prezentare a evenimentului, iar Domnul Prof. Univ. Dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor, a evocat momentul de acum o sută de ani petrecut în casa avocatului Aurel Lazăr, reliefând personalitatea acestuia în context național și internațional:

„Comitetul de iniţiativă s-a întrunit în această casă pentru a decide, cu foarte mare hotărâre, despărţirea de Imperiul austro-ungar. A fost o declaraţie de independenţă asumată în primul rând de clasa politică, iar apoi de către elita intelectuală a Transilvaniei și în final de toți românii. Aurel Lazăr şi-a asumat curajul de a găzdui această întâlnire aici, în casa lui. Nu a ezitat nicio clipă să fie coordonatorul acestui Comitet de iniţiativă şi să-şi asume rolul de lider al Comitetului Naţional Român, cel puţin pentru ziua de 12 octombrie 1918. Dar dacă privim ce s-a întâmplat în continuare, până în 1 decembrie 1918, vedem că el a fost un lider al lumii româneşti din această perioadă de timp, omul politic cel mai important al lumii româneşti din Transilvania, care a decis şi impulsionat prin atitudinea lui realizarea României Mari”.

După încheierea ședinței Consiliului Local, au fost depuse coroane și jerbe de flori la statuia lui Aurel Lazăr, aflată în apropierea muzeului.

Apoi, întreaga adunare s-a deplasat, în procesiune, spre Piața Unirii din centrul Oradiei, unde s-au desfășurat un ceremonial religios-militar. După intonarea Imnului Național al României, de către cunoscutul interpret de muzică populară Nicolae Furdui Iancu, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie al Oradiei, preoți capelani care activează  în cadrul structurilor militare ale Garnizoanei Oradea au oficiat o slujbă de Te Deum, mulțumindu-se Părintelui ceresc pentru evenimentul petrecut la Oradea în urmă cu o sută de ani, ce a deschis calea către unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Țara Mamă.

Domnul Ilie Bolojan, Primarul Municipiului Oradea, a rostit cu acest prilej o alocuțiune în care a subliniat că „Oradea sărbătoreşte în fiecare an, la 12 octombrie, Ziua Oraşului, dată care marchează două evenimente majore din istoria sa: 12 octombrie 1918, zi în care la Oradea, în casa avocatului Aurel Lazăr, s-a semnat Declaraţia de Independenţă a Românilor din Transilvania, şi 12 octombrie 1944, ziua în care Oradea a fost eliberată de armatele române de sub ocupaţia horthystă”. Domnul George Ivașcu, Ministrul Culturii și Identității Naționale și a exprimat bucuria participării la Ziua Oradiei, o zi a recunoștinței față de conducătorii români de acum un veac, care au făcut totul pentru unire și unitate.

Manifestarea a continuat cu ceremonia depunerii de coroane şi jerbe de flori la statuia Voievodului Mihai Viteazul şi parada detașamentelor militare și din cadrul structurilor de ordine și siguranță națională din cadrul Garnizoanei Oradea, precum şi a detașamentelor invitate din garnizoanele Cluj-Napoca, Zalău și Şimleu Silvaniei.

În încheierea festivităţilor din Piața Unirii, pe cerul Oradiei au fost lansate artificii colorate în roşu, galben şi albastru.

Municipalitatea orădeană a organizat în această zi un concert de muzică populară și patriotică în care au concertat artiști conscarați din țară, dar și membrii Ansamblului Profesionist Crișana. În seara zilei, la Teatrul de Stat Regina Maria din Oradea a avut loc un recital de pian și vioară susținut de Alexandru Tomescu, cu o vioară Stradivarius, și de alți invitați.