Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Adormirea Maicii Domnului sărbătorită la Mănăstirea Izbuc

Adormirea Maicii Domnului sărbătorită la Mănăstirea Izbuc

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este una dintre cele mai frumoase sărbători din cursul anului bisericesc datorită înaltei cinstiri de care se bucură Preasfânta Fecioară Maria, Născătoarea de Dumnezeu, în poporul român. Această evlavie și dragoste pe care românii o manifestă față de Maica Domnului s-a arătat și în acest an, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, 15 august, la Sfânta Mănăstire Izbuc, devenit un adevărat simbol al spiritualității ortodoxe de pe meleagurile bihorene, cu prilejul hramului străvechiului așezământ monahal. Bucuria duhovnicească a obștii monahale și a pelerinilor a fost sporită prin prezența și slujirea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei.

Aproximativ 15.000 de pelerini din Bihor, Arad, Timiș, Bistrița-Năsăud, Satu Mare, Maramureș, Alba, Hunedoara, Cluj, Sălaj, Brașov, Sibiu, Dolj, Ilfov și alte colțuri ale țării au călcat pragul Mănăstirii Izbuc în zilele de 14 și 15 august, venind să primească hrană duhovnicească din belșug, fiind primiți cu multă dragoste de obștea mănăstirii. Programul liturgic a început în ajunul sărbătorii, duminică seara, prin oficierea slujbei Vecerniei cu Litie de către Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei, urmată de Utrenie și Prohodul Maicii Domnului, apoi procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului la izvorul tămăduitor Izbuc, şi a continuat cu Taina Sfântului Maslu și dezlegări, precum şi Sfânta Liturghie săvârşită la miezul nopţii.

În însăși ziua praznicului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, împreună cu un sobor de 38 de ieromonahi, preoți și diaconi, în altarul de vară al mănăstirii. Răspunsurile la Liturghie au fost date de către corul „Solemnis” de la biserica „Nașterea Domnului” din Satu Mare, dirijat de Doamna Prof. Maria Chiș. Au fost prezenți și au încântat cu pricesnele cântate și interpreți de muzică populară din localitatea Șanț, județul Bistrița-Năsăud, Dănilă Filipoi și Daniel Rațiu, precum și Doamna Prof. Viorica Rogozan împreună cu credincioase din corul parohiei Șanț. Au luat parte la sărbătoare și numeroase oficialități locale, județene și centrale.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea pericopei evanghelice, Chiriarhul Oradiei a subliniat rolul important al Maicii Domnului în istoria mântuirii neamului omenesc, dar și cinstirea mare de care se bucură Preasfânta Născătoare de Dumnezeu la români, încă din cele mai vechi timpuri. Ierarhul a adresat alese urări de ani mulți și binecuvântați tuturor credincioaselor și credincioșilor care poartă numele Preasfintei Fecioare Maria. La final, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Mihail Tărău, exarh și stareț al Mănăstirii Izbuc, a adresat cuvânt de mulțumire Preasfințitului Părinte Sofronie, pentru prezența la hramul mănăstirii, pentru dragostea și grija arătată așezământului monahal, dar și oficialităților, preoților și dreptmăritorilor creștini veniți să ia parte la sărbătoare.

Pe parcursul celor două zile, credincioșii veniți în pelerinaj au avut posibilitatea să se închine, într-un spațiu special amenajat, la un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei și de Viață făcătoarei Cruci a Mântuitorului Iisus Hristos, la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, la icoana Mântuitorului Iisus Hristos în grădina Ghetsimani, pictată de Părintele Arsenie Boca, la moaștele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul și la moaștele altor sfinți. De asemenea, cei prezenți au luat apă de la izvorul tămăduitor aflat în incinta mănăstirii.

La încheierea praznicului, spre a spori bucuria acestuia, obștea monahală a invitat pe toți cei de față la agapa frățească, pregătind alese bucate tradiționale românești.