Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Conferinţă preoţească de primavară în Protopopiatul Marghita

Conferinţă preoţească de primavară în Protopopiatul Marghita

Cu binecuvântarea şi în prezenţa Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, preoţii parohi şi coslujitori, preoţii misionari şi de caritate din cadrul Protopopiatului Marghita, Eparhia Oradiei, s-au reunit miercuri, 10 mai 2017, în cadrul Conferinţei preoţeşti pastoral-misionare de primavară, cu tema „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești”.

Lucrările conferinţei s-au desfăşurat în sala festivă a Protopopiatului Marghita, fiind precedate de săvârşirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum, în biserica cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva din Marghita, de către un sobor de preoţi format din: Preacucernicul Părinte Protoiereu Călin-Gheorghe Cotrău, Protopopul Marghitei, Preacucernicul Părinte Adrian Popovici, consilier economic la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei și Preacucernicul Părinte Marius Popa, preot paroh la parohia Valea lui Mihai. Apoi, întreaga preoţime prezentă s-a deplasat la sediul Protopopiatului Marghita unde, în sala festivă, s-a desfăşurat conferinţa propriu-zisă.

Conferința a fost deschisă prin cuvântul de bun venit adresat de Părintele protopop Călin Gheorghe Cotrău, în care a subliniat importanţa temei conferinţei, mulţumind Preasfinţitului Părinte Sofronie pentru aleasa purtare de grijă arătată clerului şi credincioşilor din cadrul Protopopiatului Marghita.

În cele ce au urmat, Preacucernicul Părinte Adrian Popovici, consilier economic, a dat citire referatului cu titlul Sfintele icoane – ferestre spre transcendența dumnezeiască, material pregătit de către Preacucernicul Părinte Lect. Univ. Dr. Vasile Doru Fer, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea. De asemenea, Preacucernicul Părinte consilier a anunțat clerul prezent despre organizarea, la nivelul Episcopiei Oradiei, în ziua de sâmbătă, 27 mai 2017, la Catedrala Episcopală Învierea Domnului din Oradea, a Întâlnirii tinerilor ortodocși bihoreni, eveniment aflat la a doua ediție, la care sunt așteptați să participe sute de tineri din județul Bihor, împreună preoți de la parohii și profesori de religie..

În încheierea conferinţei, Preasfinţitul Părinte Sofronie al Oradiei a rostit un cuvânt de binecuvântare pentru întreg clerul prezent, arătând importanța teologiei icoanei și rolul sfintelor icoane în cultul ortodox, adresând îndemn pastoral clerului din Protopopiatul Marghita de a se apleca cu precădere în a face cunoscut tinerelor generații aceste aspecte definitorii pentru formarea duhovnicească a creștinului ortodox.