Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Festival de pricesne „La umbra Crucii Tale” la Husasău de Criș

Festival de pricesne „La umbra Crucii Tale” la Husasău de Criș

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în după-amiaza zilei de Duminică, 3 aprilie 2016, duminica a treia din Postul Mare, Parohia Husasău de Criş, Protopopiatul Oradea, în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea şi Păstrarea Culturii Tradiționale Bihor și Asociația Culturală „România în Lume”, au organizat cea de-a cincea ediţie a festivalului de pricesne intitulat „La umbra Crucii Tale”.

La manifestare au participat, din partea Centrului eparhial, ca delegați ai Chiriarhului Oradiei, PC Prot. Nicolae Pop, vicar eparhial, PC Prot. Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul și PC Pr. Simion Goga, inspector pentru cateheză. La eveniment a luat parte profesorul de religie din localitate, domnul Cristian Copil, dimpreună cu numeroși elevi și părinți, dar și numeroși credincioși din Husasău de Criș și din satele învecinate.

Festivalul s-a bucurat de prezența a numeroși invitați: Corul de copii al parohiei Husasău de Criş, coordonat de către preotul paroh Ioan-Mircea Ghitea și de doamna Anca Pavel-Ciuciu, (corul este alcătuit din următorii copii: Diana Gheran, Antonia Avram, Bianca Tocai, Bianca Garai, Mihaela Bucur, Anamaria Bohuș, Maria Micuț, Larisa Roman, Camelia Drugaş Bughiu Loredana și Mădălina Moldovan), Grupul vocal „Poenarii” din Oradea, coordonat de doamna profesor Romina Nemeș-Silaghi (grupul vocal este compus din următorii copii: Diana Pintiuță, Paula Pintiuță, Raluca Steficzo, Paula Drimba, Simona Pătălău, Denisa Meșter, Mădălina Birta, Camelia Ilea, Lorena Ghib și Cipriana Pătălău). Apoi, au interpretat pricesne și tinerele voci de muzică populară Andreea Drugaş, Lorena Ianța, Maria-Alexandra Secan, Romina Nemeș-Silaghi, Andreea Pușcaș, Violeta Gherman și Aurica Vaida, toți participanții care au cântat fiind îmbrăcați în frumoase costume populare tradiționale din Bihor.

Priceasna este o cântare prin care sufletul omului se aproprie de Dumnezeu, prin care își spune bucuriile, supărările, nevoile şi, nu în ultimul rând, mulțumirile pentru ajutorul primit. Priceasna aduce mângâiere şi bucurie sufletului credincios.

La finalul festivalului, Părintele Simion Goga, inspector pentru cateheză, a rostit un cuvânt de învățătură, transmițând arhiereasca binecuvântarea a Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, dimpreună cu alese cuvinte de felicitare adresate preotului paroh, copiilor și artiștilor care au încântat cu frumusețea și măiestria interpretării minunatelor pricesne, părinților și celor prezenții. De asemenea, părintele a adresat și sfaturi duhovnicești legate de Sfântul și Marele Post al Paștilor, Duminica Sfintei Cruci, precum și gânduri de bucurie și binecuvântarea pentru această perioadă premergătorare praznicului Invierii Domnului nostru Iisus Hristos.