Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Festival de pricesne în Marghita

Festival de pricesne în Marghita

 

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei,  Duminică, 2 aprilie 2017, în biserica ,,Sfânta Cuvioasă Parascheva” din orașul Marghita,  s-a desfășurat ediția a II-a a Festivalului de pricesne „La umbra crucii Tale”, organizat de către Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Asociația Părinți pentru Ora de Religie - Filiala Bihor și Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei.

Festivalul are ca obiectiv consolidarea parteneriatului Școală-Biserică-Familie prin identificarea, promovarea și conservarea patrimoniului spiritual local.

S-au înscris și au evoluat în această etapă 17 grupuri din cuprinsul Protopopiatul Marghita constituite din elevi de la toate ciclurile de învățământ.

Repertoriul a cuprins câte două pricesne cu tematică specifică acestei perioade liturgice, grupurile vocale fiind coordonate de un cadru didactic și preotul din parohia de care aparține unitatea de învățământ.

La evenimentul din acest an au luat parte, din partea Inspectoratului Școlar Judetean Bihor, Pr. Prof. Florin Negruțiu, inspector școlar pentru disciplina religie; din partea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei: părintele profesor Radu Valer Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul și părintele Simion Goga, inspector pentru cateheza parohială.

În cuvântul de deschidere, după rostirea rugăciunii „Tatăl nostru”, părintele Simion Goga a evidențiat importanța festivalului de pricesne în consolidarea parteneriatului dintre Școală, Biserică și familie, precum și contribuția acestuia la identificarea, promovarea și conservarea patrimoniului spiritual local. Cu acestă ocazie, a mulțumit celor implicați în organizarea evenimentului, cadrelor didactice, preoților, elevilor și familiilor acestora, gazdelor festivalului, aducând cuvânt de binecuvântare, apreciere, felicitare și mulțumire din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei.

În debutul festivalului a evoluat grupul vocal al Colegiului Național ,,Octavian Goga” din Marghita, după care au urmat grupurile: Școala Gimnazială Sălard, Școala Gimnazială Ciuhoi, Grupul vocal ,,Sânzâiene” al Parohiei Marghita I, Parohia Iteu, Școala Gimnazială ,,Iosif Gâlgău” Păgaia structura, Școala Gimnazială Boianu Mare, Școala Gimnazială Nr. 1 Balc - structura Almașu Mic, Parohia Almașu Mare, Grupul vocal ,,Palisada” al Parohiei Cuzap, Școala Gimnazială Bogei, Școala Gimnazială Brusturi, Școala Gimnazială Chișlaz, Școala Gimnazială Picleu, Școala Gimnazială Țigănești de Criș și Cuieșd, Parohia Mihai Bravu, Parohia Săldăbagiu de Barcău.

În încheierea festivalului, Părintele Călin-Gheorghe Cotrău, Protopopul Marghitei, a rostit un cuvânt de mulțumire tuturor grupurilor vocale, cadrelor didactice, preacucernicilor părinți și tuturor credincioșilor prezenți la acest eveniment deosebit, la care au luat parte 350 de copii.

Gazdele au apreciat efortul participanților și, în final, au fost invitați la o binemeritată gustare de post. 

Adunați împreună în cânt și rugăciune preoți slujitori, dascăli, elevi și părinți deopotrivă au dat încă o mărturie a credinței și au evidențiat importanța orei de religie în spațiul școlar, a conlucrării tuturor factorilor educaționali în societatea contemporană.