Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Hram la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Hram la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Dacă în urmă cu puţine zile clădirea istorică a Vechii Academii de Teologie Ortodoxă din Oradea, unde funcţionează clasele IX-XII ale Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, a fost gazda unor manifestări prilejuite de aniversarea a 90 de ani de la înfiinţarea învăţământului teologic ortodox orădean, de data aceasta, miercuri, 23 octombrie, când Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Apostol Iacov, ruda Domnului, paraclisul liceului din clădirea de pe strada Aluminei, nr. 88, din Oradea, paraclis ce poartă hramul acestui sfânt, şi-a sărbătorit ocrotitorul.

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a fost săvârşită Sfânta Liturghie a Sfântului Iacov de către părinţii profesori, în Paraclisul din cadrul acestei clădiri a şcolii, unde îşi desfăşoară activitatea didactică elevii din clasele primare şi gimnaziale.

Paraclisul „Sfântul Apostol Iacov” a fost amenajat la începutul anului şcolar 2010-2011, pentru a folosi nevoilor liturgice şi duhovniceşti ale elevilor din clasele de nivel liceal, de la profilul teologic, care şi ei studiau atunci în această locaţie, până în anul şcolar 2012-2013, când elevii profilului teologic s-au mutat în clădirea istorică a Academiei Teologice orădene, redobândită de Episcopia Oradiei, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu şi demersurile intreprinse de către Preasfinţitul Părinte Sofronie, după zeci de ani de înstrăinare.

La Sfânta Liturghie au participat cadrele didactice ale şcolii şi elevii din clasele de gimnaziu şi de liceu, răspunsurile la strană fiind date de Corul „Diacon Nicolae Firu”, dirijat de Părintele Arhid. Prof. Ştefan Lakatos.

Părintele Prof. Radu Rus, consilier pentru învăţământ şi activităţi cu tineretul al Episcopiei Oradiei şi director al Liceului, a transmis mesajul de binecuvântare şi felicitare al Preasfinţitului Părinte Episcop Sofronie al Oradiei pentru elevii şi cadrele didactice ale şcolii. De altfel, la sfârşitul Sfintei Liturghii, elevii au primit din partea Chiriarhului Oradiei, iconiţe şi dulciuri.

În cuvântul de învăţătură rostit, Părintele director a vorbit elevilor despre însemnătatea sărbătoririi hramului unui locaş de cult şi a creionat biografia Sfântului Apostol Iacov. Preacucernicia sa a subliniat viaţă virtuoasă a Sfântului Apostol Iacov, personalitate cu mare autoritate în Biserica primară, cel care a prezidat Sinodul apostolic de la Ierusalim, din anul 49-50, fiind primul Episcop al Ierusalimului şi murind ca martir, în urma persecuției iudeilor împotriva creștinilor.

Pe lângă Sfânta Liturghie, Sfântul Apostol Iacov a mai lăsat o operă teologică valoroasă, aşezată în canonul cărţilor Noului Testament, respectiv Epistola sobornicească ce îi poartă numele, în care, printre altele, este subliniată importanţa capitală a faptelor bune în procesul dobândirii mântuirii, fapte fără de care credinţa „moartă este” (Iacov 2, 20).

Liturghia Sfântului Apostol Iacov este cel mai preţios şi mai vechi monument de literatură liturgică. Sfântul Apostol Iacov a fixat pe temeiuri apostolice sâmburele acestei opere în Biserica din Ierusalim. De la Ierusalim, Liturghia Bisericii primare a ajuns, mai întâi, la Antiohia, prin Sfântul Apostol Pavel şi ucenicii săi, cunoscând o dezvoltare treptată şi devenind Liturghia reprezentativă a ritului liturgic antiohian. În Asia Mică şi în Grecia ea a dat naştere Liturghiilor mai noi, a Sfântului Vasile cel Mare şi a Sfântului Ioan Gură de Aur, Liturghiile bizantine, care i-au luat curând locul. În Ierusalim era încă în întrebuinţare în secolul al IX-lea, iar în restul Orientului ortodox s-a menţinut până prin secolul al XII-lea, după care a fost înlocuită definitiv cu Liturghiile bizantine.

Mai nou, Liturghia Sfântului Apostol Iacov se săvârşeşte în Patriarhia Ierusalimului şi în Biserica Ortodoxă a Greciei, în general de două ori pe an, în ziua prăznuirii Sfântului Apostol Iacov (23 octombrie) și, respectiv, în prima Duminică după Nașterea Domnului, când sunt prăznuiți mai mulți strămoşi după trup ai Mântuitorului Iisus Hristos, printre care și Sfântul Iacov.

În Eparhia Oradiei, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, anul acesta este al patrulea an consecutiv de când se săvârşeşte Liturghia Sfântului Iacov, în ziua de 23 octombrie, în paraclisul aşezat sub ocrotirea Sfântului Apostol Iacov de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea.

În prezent, Paraclisul „Sfântul Apostol Iacov” serveşte drept locaş de rugăciune pentru elevii din ciclurile primar şi gimnazial ale Liceului, pentru care, în fiecare zi de vineri, se săvârşeşte aici Sfânta Liturghie. De asemenea, Sfânta Liturghie se săvârşeşte în acest Paraclis şi în duminici şi sărbători, pentru elevii liceului, pentru părinţii acestora şi pentru cadrele didactice.