Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Întâlnire festivă cu preoții pensionari din Protopopiatul Oradea

Întâlnire festivă cu preoții pensionari din Protopopiatul Oradea

În ziua prăznuirii Sfântului Apostol Iacov, fratele Domnului, cu binecuvântarea și la inițiativa Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei a avut loc întâlnirea Preacucernicilor Părinți pensionari și a doamnelor preotese, care și-au desfășurat activitatea în cadrul Protopopiatului  Ortodox al Oradiei.

Prima parte a programului s-a desfășurat în Paraclisul Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, unde Preacucernicii Părinți au asistat la Sfânta Liturghie a Sfântului Apostol Iacov, săvârșită de către Preacucernicul Prot. Prof. Radu Rus, Consilier pentru învățământ și activități cu tineretul în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei și Directorul Liceului Ortodox, împreună cu Preacucernicul Pr. Prot. Simion Goga, Protopopul Oradiei, Peștișului și Aleșdului, precum și cu un sobor de diaconi de la Catedrala Episcopală din Oradea.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox, dirijat de către Preacucernicul Arhid. Prof. Ștefan Lakatos, alături de care au participat și ceilalți elevi și cadre didactice de la Liceul Ortodox, în acest fel realizându-se o întâlnire a generațiilor tinere și mai vârstnice care au desfășurat și desfășoară mai departe activitate misionară și pastorală în câmpul Bisericii Dreptmăritoare strămoșești.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preacucernicul Părinte Protoiereu Simion Goga a rostit un cuvânt de învățătură, în care a subliniat frumusețea și însemnătatea slujirii preoțești, care nu încetează odată cu pensionarea, ci continuă toată viața, până la întâlnirea cu Marele Preot, Arhiereul Cel Veșnic, Iisus Hristos. În numele Preasfințitului Părinte Sofronie, Chiriarhul Oradiei, Preacucernicul Părinte Protopop le-a mulțumit Părinților pentru deceniile de activitate desfășurate în slujba Bisericii și în folosul credincioșilor, asigurându-i mai departe de toată dragostea și prețuirea.

În cuvântul său, Preacucernicul Părinte Consilier și Director Radu Rus a făcut o prezentare a școlii teologice, arătând că Paraclisul în care a avut loc Sfânta Liturghie este același în care s-au rugat și generațiile de teologi care s-au format în cadrul Academiei de Teologie Ortodoxă din Oradea, înființată în urmă cu 95 de ani, în primii ani după înfăptuirea Marii Unirii, la realizarea și la consolidarea căreia a contribuit pe plan local și național și Episcopul orădean Roman Ciorogariu, ctitorul vechii Academii de Teologie Ortodoxă din Oradea și ocrotitorul spiritual al actualului Liceu Ortodox orădean.

De asemenea, Preacucernicia sa a scos în evidență faptul că întâlnirea din această zi este un arc peste timp, un moment de bucurie și de comuniune între generații, oportunitate din care cei tineri pot să se inspire privind cu recunoștină la înaintași și la cei mai mari și mai înțelepți decât ei, iar cei cu tâmplele albite privind la cei mai tineri, pot retrăi anii tinereții, când se pregăteau pentru misiunea preoțească.  

Nu în ultimul rând, Preacucernicul Părinte Consilier a adus un cuvânt de apreciere și de mulțumire doamnelor preotese, bine știind că în activitatea sa, preotul este susținut, încurajat și ajutat de preoteasă într-o măsură foarte mare.

După momentul liturgic din Paraclisul cu hramul „Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana”, Preaonorații Părinți au putut vizita colecția muzeală „Episcop Andrei Magier” și biblioteca „Maria Șerb de Holtmizeș din cadrul școlii, după care au depănat amintiri și au trăit alte momente de comuniune, luând parte la o agapă frățească.