Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Preoți reuniți în conferințe la Protopopiatele Marghita și Tinca din Eparhia Oradiei

Preoți reuniți în conferințe la Protopopiatele Marghita și Tinca din Eparhia Oradiei

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, seria conferințelor preoțești semestriale de primăvară din Eparhia Oradiei a continuat miercuri, 9 mai, și joi, 10 mai 2018, în Protopopiatele Marghita și Tinca, având ca temă „Anul omagial al unității de credință și de neam” în Patriarhia Română.

În Protopopiatul Marghita, programul conferinţei a debutat la ora 8, cu săvârşirea Sfintei Liturghii şi a slujbei de Te Deum în biserica cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva din Marghita, de către un sobor de preoţi format din: Preacucernicul Părinte Călin Cotrău, protopopul Marghitei, Preacucernicul Părinte Adrian Popovici, consilier economic la Centrul eparhial și Preacucernicul Părinte Nicoolae Vesa, secretar protopopesc. Apoi, întreaga preoţime prezentă a luat parte la conferinţa propriu-zisă, desfășurată tot în sfântul lăcaș.

În deschiderea conferinței, Părintele protopop Călin Cotrău a arătat importanţa și actualitatea temei conferinței, adresând mulțumiri Întâistătătorului Eparhiei Oradiei pentru dragostea și purtarea de grijă pe care o arată necontenit față de preoțimea din Protopopiatul Marghita.

Apoi, Preacucernicul Părinte Adrian Popovici, consilier economic la Centrul eparhial a dat citire referatului intitulat „Conştiinţa Bisericii Ortodoxe Române la formarea statului naţional unitar modern, întocmit de către Preacucernicul Părinte Conf. Univ. Dr. Habil. Mihai Brie, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea. La final, părintele consilier, delegatul chiriarhal la conferință, a transmis binecuvântarea Ierarhului Oradiei clerului din Protopopiatul Marghita.

În Protopopiatul Tinca, conferința preoțească dedicată Anului omagial al unității de credință și de neam s-a desfășurat în biserica cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae din Tinca, Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum fiind săvârșite de Preacucernicul Părinte Protoiereu Cristian Rus, consilier cultural și relații mass-media, Preacucernicul Părinte Protoiereu Vasile Popa, protopopul Tincăi și Preacucernicul Părinte Mihai Ninel Iancu, parohul din Tinca.

Părintele consilier cultural Cristian Rus a dat citire referatului conferinței, întocmit de Preacucernicul Părinte Conf. Univ. Dr. Habil. Mihai Brie, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea și a transmis mesajul de binecuvântare al Chiriarhului Oradiei.

Protopopul locului, Părintele Vasile Popa, a mulțumit Preasfințitului Părinte Sofronie pentru aleasa purtare de grijă, delegatului chiriarhal și preoților din cuprinsul Protopopiatului Tinca.