Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Proiectul filantropic „Să facem casă bună împreună”, desfășurat de Protopopiatul Ortodox Tinca, a ajuns la final

Proiectul filantropic „Să facem casă bună împreună”, desfășurat de Protopopiatul Ortodox Tinca, a ajuns la final

Patru tineri din localitatea Holod, județul Bihor, rămași fără adăpost, s-au mutat, în prag de sărbători, în locuință nouă, renovată și construită în cadrul unui proiect filantropic desfășurat de către preoții și credincioșii parohiilor din cadrul Protopopiatului Ortodox Tinca.

În urmă cu mai bine de un an de zile, în dimineața zilei de 6 decembrie 2019, în localitatea Holod a izbucnit un puternic incendiu la una din gospodării, cu consecințe devastatoare. Astfel, unul din locatarii imobilului, și totodată și cel mai în vârstă, bunicul de 88 de ani, a decedat.

Pe lângă acesta, în casa cuprinsă de flăcări, mai locuiau trei nepoți și o strănepoată: Florina Domnica Gutman, în vârstă de 27 de ani; Ionuț Alexandru Gutman în vârstă de 24 de ani; Natalia Simina Gutman în vârstă de 19 ani, precum și mezina casei, Carla Maria One, în vârstă de doar 6 ani. Toți cei patru tineri au reușit să se salveze la timp, sărind pe unul dintre geamurile casei. Pe lângă suferința emoțională suferită în urma pierderii bunicului, cei patru tineri au rămas, în plină iarnă, fără un acoperiș deasupra capului, întrucât locuința cuprinsă de flăcări a devenit o ruină.

La acel moment, preotul paroh Andrei Ionuț Laza, alături de credincioșii Parohiei Ortodoxe Holod, au venit în ajutorul acestora, oferindu-le, provizoriu, o casă de locuit, hrană zilnică, haine și lemne pentru încălzire.

Aflând de această tristă întâmplare, prima instituție care a sărit în ajutorul acestor tineri a fost Protopopiatul Ortodox Tinca, prin grija Părintelui Protopop Călin Ovidiu Popa, care, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a inițiat un proiect filantropic, intitulat „Să facem casă bună împreună”, proiect care și-a propus renovarea totală a casei afectate de foc, extinderea acesteia și utilarea cu toate cele necesare.

Protopopiatul Tinca a demarat o amplă campanie de strângere de fonduri în vederea îndeplinirii acestui deziderat, făcând apel, atât la preoții și credincioșii celor 62 de parohii din cuprinsul protopopiatului, cât și la alți donatori și societăți comerciale. După ce au fost strânse o bună parte din fondurile necesare, a fost contractată o firmă de construcții în vederea executării lucrărilor. Astfel, acestea au început, în luna mai a anului 2020.

Pe parcursul lucrărilor, în ziua de 16 august 2020, Preasfințitul Parinte Sofronie, aflat în vizită pastorală în Parohia Holod, după săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești, a vizitat șantierul și a binecuvântat lucrările de construcție. Cu acest prilej, Ierarhul a oferit tinerilor, pentru casa lor cea nouă, o icoană reprezentând pe Maica Domnului cu Pruncul, Axionița, și i-a felicitat pe ostenitorii acestui proiect.

Dintre sponsorii și societățile comerciale care au contribuit substanțial pentru ca proiectul să poată fi dus la bun sfârșit amintim: Grupul de firme S.C. European Drinks&Food S.A.; S.C. Celestica S.R.L. Oradea - Borș; S.C. Petroconstruct S.R.L.; S.C. Bogdycos Construct S.R.L. - Tinca; S.C. Victema S.R.L. – Oradea; și mulți alții, care au dorit să se implice în acest proiect.

De asemenea o implicare semnificativă au avut-o atât autoritățile locale din comuna Holod, cât și elevii și cadrele didactice ale Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” din Beiuș, care, printr-o strângere de fonduri realizată la sfârșitul anului trecut, au donat o sumă consistentă pentru acest proiect.

În urma implicării atâtor factori s-a reușit ca, în toamna acestui an, noua locuință să fie renovată total, atât la interior cât și la exterior. Astfel, s-a realizat racordarea la rețeaua de apă a comunei, precum și instalarea sistemului de canalizare; s-a reușit achiziționarea unui cazan de încălzire nou, pe peleți, precum și introducerea instalației electrice și de încălzire termică, în toată locuința. Totodată, la exterior, s-a anvelopat întreaga construcție cu polistiren extrudat de 10 cm, s-a aplicat tencuială decorativă și s-a realizat noul acoperiș, atat structura, cât și învelitoarea.

La interior s-au realizat lucrări ample de finisaje, cu materiale de cea mai bună calitate: au fost montate uși din lemn stratificat și geamuri din profil P.V.C.; s-a parchetat întreaga suprafață a casei și s-au realizat lucrări de montare a gresiei și a faianței.

După ce au fost realizate aceste lucrări de finisaje la interiorul imobilului, în toamna acestui an s-a reușit mobilarea și utilarea totală a acestuia. Astfel, a fost comandat mobilier nou pentru întreaga casă, fiind mobilate toate cele trei dormitoare, sufrageria și bucătăria. De asemenea, au fost achiziționate toate aparatele electrice și electrocasnice necesare, precum: frigider, mașină de spălat, cuptor cu microunde, mașină de spălat vase, televizor, etc. Toate lucrările de contrucție, renovare, mobilare și utilare au depășit, în cele din urmă, suma de 200.000 Ron.    

Lucrările au fost finalizate în luna decembrie a acestui an. Astfel, la data de 21 decembrie 2020, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie al Oradiei, a fost săvârșită slujba Sfeștaniei, noua casă fiind sfințită și binecuvântată. Slujba a fost oficiată de către Preacucernicul Părinte Laurențiu Lazăr, consilier social-filantropic la Centrul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei și delegat al Preasfințitului Părinte Sofronie la acest eveniment, alături de Preacucernicul Părinte Călin Ovidiu Popa, protopop de Tinca și de Preacucernicul Părinte Andrei Ionuț Laza, paroh al Parohiei Ortodoxe Holod și secretar administrativ al Protopopiatului Tinca.

După săvârșirea slujbei de sfințire a casei, Preacucernicul Părinte Laurențiu Lazăr a transmis, din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, un cuvânt de binecuvântare și de apreciere, atât ostenitorilor și donatorilor acestui proiect filantropic, cât și tinerilor beneficiari. Preacucernicul părinte protopop Călin Ovidiu Popa a adresat un cuvânt de mulțumire Bunului Dumnezeu, pentru că a făcut posibilă realizarea acestui proiect. Apoi, părintele protopop, a transmis un cuvânt de recunoștință Preasfințitului Părinte Sofronie, mulțumindu-I pentru binecuvântarea acestui proiect filantropic și pentru aleasa purtare de grijă, manifestată față de preoții și credincioșii din parohiile Protopopiatului Tinca.

Un cuvânt de mulțumire și de apreciere a fost transmis și tuturor preoților din cuprinsul Protopopiatului Tinca, implicați activ în această chemare de întrajutorare, dar și tuturor credincioșilor care s-au implicat cu mult efort și dăruire, pentru ca acest proiect să poată fi finalizat.

Cu prilejul finalizării cu succes a proiectului filantropic, au fost acordate diplome de apreciere din partea Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie al Oradiei tuturor celor care s-au implicat într-un mod consistent în acest proiect și care au făcut posibil ca într-un timp relativ scurt, de un an de zile, acești tineri să înceapă o nouă viață, în noua lor locuință și să-și petreacă sărbătorile de iarnă cu multă bucurie în suflet. De asemenea, din partea Protopopiatului Tinca, ostenitorii proiectului au primit câte o icoană reprezentând pe Mântuitorul Iisus Hristos.

Toți cei patru tineri și-au manifestat, cu multă emoție, aleasa recunoștința față de Bunul Dumnezeu, față de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei și față de toți cei implicați în ajutorarea lor. Aceștia au primit, la rândul lor, cu ocazia slujbei de sfințire a casei, din partea Protopopiatului Tinca, o icoană reprezentând pe Maica Domnului, Ierusalimitisa.

Acest proiect se alătură și altor activități social-filantropice desfășurate anul acesta în cadrul Protopopiatul Tinca, dintre care amintim: „Ajută un copil să meargă la școală” sau campania umanitară „Donează sânge, salvează o viață”.

 Pr. Andrei Ionuț Laza