Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / 10 Iunie – Sărbătoarea Înălțării Domnului și Ziua Eroilor, sărbătorită la Liceul Ortodox

10 Iunie – Sărbătoarea Înălțării Domnului și Ziua Eroilor, sărbătorită la Liceul Ortodox

Elevii de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea au sărbătorit joi, 10 iunie 2021, Praznicul Înălțării Domnului și Ziua Eroilor, ziua de pomenire a tuturor eroilor neamului românesc.

Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sărbătoarea Înălțării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor și sărbătoare națională bisericească. Astfel, în toate bisericile ortodoxe din țară și nu numai se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți pecâmpurile de luptă pentru credință, libertate și dreptate.

Atât în paraclisul de pe strada Republicii, cât și în cel de pe strada Aluminei de la Liceul Ortodox s-a prăznuit Înălțarea Domnului prin Sfânta Liturghie urmată de slujba de parastas pentru eroii neamului, slujbe săvârșite de către părinții profesori și la care au participat elevii mari, dar și cei mici ai școlii noastre.

Pe de altă parte, profesorii și elevii din clasele primare și gimnaziale au pregătit o serie de activități educative și cultural-artistice prilejuite de aceste două mari sărbători. Activitățile în cadrul orelor de religie, organizate de către doamna profesoară Florica Popovici, au punctat în mod deosebit semnificația sărbătoriiÎnălțării Domnului, iar la orele de istorie, elevii îndrumați de dl. prof. Alin Oros au dorit să aducă un omagiu celor care s-au jertfit pentru apărarea și libertatea țării și a credinței strămoșești prin dezbateri tematice despre cei care au lăsat o amprentă semnificativă asupra destinului poporului românesc.

Și cei mai mici dintre elevii școlii, clasa pregătitoare A, au discutat despre ce  înseamnă „a fi erou”, doamna învățătoare Viorica Brege le-a citit copiilor despre Mihai Viteazul, iar la finalul activității au încins o horă.

Elevii clasei I A s-au lăsat și ei cuprinși de tainele timpurilor străvechi  audiind „Imnul eroilor”, după caredoamna învățătoare Angelica Suciu le-a povestit despre Ecaterina Teodoroiu, prima femeie soldat, care s-a jertfit pentru neamul românesc. Impresionați de povestea eroinei, copiii au colorat o imagine – desen ce surprinde vitejia eroinei de pe câmpul de luptă și au încheiat omagiul adus eroilor printr-o rugăciune pentru toți eroii care s-au jertfit pentru țară. Activitatea s-a încheiat într-o notă mai veselă, în ritmurile melodiei „Țara mea-i un colț de rai”, cântată de elevi, ale cărei versuri ilustrează frumusețile țării, frumuseți la care au contribuit toți înaintașii și eroii neamului românesc.

Elevii clasei a II –a A și B, îndrumați de învățătoarele Liliana Czieger și Florica Dăgău au urmărit un Power Point despre semnificația acestei duble sărbători și au confecționat jerbe din flori pentru a cinsti memoria eroilor. Colegii lor, elevii din clasa a III-a A, împreună cu doamna învățătoare Ioana Chișiu, și-au adus și ei omagiul lor eroilor printr-un moment muzical, învățând și intonând Imnul Eroilor.

Elevii din clasa a IV-a B, coordonați de către doamnele învățătoare Alexandra Ciuciu și Alina Selegean, au comemorat eroii dincel de-al doilea Război Mondial și au încheiat activitatea prin creionarea portretelor celor care, prin actele lor de vitejie, vor rămâne mereu vii în sufletele noastre.

Dacă fiecare dintre noi, mic sau mare, își îndreaptă gândul din timp în timp spre cei care sunt eroii noștri, atunci, cu siguranță, ei nu vor fi uitați.

Prof. Angelica Suciu