Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România sărbătoriți în Parohia Bratca

100 de ani de la unirea Basarabiei cu România sărbătoriți în Parohia Bratca

Parohia Ortodoxă Română Bratca, Protopopiatul Ortodox Oradea, Eparhia Oradiei, în colaborare cu Liceul Teoretic nr. 1 din Bratca, a organizat marți, 27 martie 2018, o sărbătoare religios-culturală dedicată împlinirii celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Evenimentul s-a desfășurat în biserica cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Bratca, debutând cu săvârșirea Sfintei Liturghii a Darurilor Înainte Sfințite, în cadrul căreia elevii Liceului, după ce s-au spovedit, au fost împărtășiți cu Trupul și Sângele Domnului Hristos. S-a săvârșit apoi slujba de Te Deum, de către un sobor de preoți din care au făcut parte preoții Claudiu Iacob de la Parohia Bălnaca, Vasile Amza de la Parohia Călătani, Ioan Florea, preot pensionar și Radu Marian, parohul și gazda evenimentului. La ora 12, clopotele bisericii au răsunat timp de un minut în amintirea acestui eveniment istoric pentru poporul român.

După serviciul religios a avut loc un program cultural-patriotic susținut de elevii clasei a III-a, coordonați de doamna învățătoare Teodora Bradea. Copiii au recitat poezii și au cântat cântece cu specific național, dedicate Basarabiei.

Domnul profesor doctor Cristian Balaj le-a vorbit celor prezenți despre momentele istorice premergătoare Unirii Basarabiei cu România, arătând contextul în care s-a înfăptuit acest măreț act istoric. Cei prezenți la sărbătoare au vizionat un studiu de caz intitulat „Unirea Basarabiei cu România”.

Domnul primar al comunei Bratca, profesorul Alexandru Gaboraș și-a exprimat convingerea că într-o bună zi, cei prezenți la sărbătoarea celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România vor ajunge să înfăptuiască din nou unirea aceasta. Totodată, i-a felicitat pe copii pentru râvna cu care s-au dedicat acestei sărbători.

La final, părintele paroh Radu Marian a mulțumit tuturor celor prezenți, arătând că prin aceste manifestări s-a dorit a se marca însemnătatea zilei de 27 martie și trecerea celor 100 de ani de la actul Unirii Basarabiei cu România și în Parohia Bratca, în rândul elevilor și dascălilor. Această sărbătoare a fost și un bun prilej pentru elevii școlii de a veni la sfânta biserică, pentru a se spovedi și a se împărtăși cu Preacuratele Taine ale lui Hristos.

Sărbătoarea religios-culturală din Parohia Bratca se înscrie în rândul evenimentelor dedicate Anului omagial al unității de credință și neam și Anului comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918 în Patriarhia Română, fiind desfășurată în baza protocolului de colaborare existent între parohie și unitatea de învățământ din localitate.